Sfaturi utile pentru un Paște sănătos

de Stiri Buzau Media

Pentru ca starea de sănătate și dispoziția să fie optime în perioada sărbătorilor, e important ce și cât se consumă, în special în cazul persoanelor care au ținut post. Problemele cauzate de o alimentație variată se pot evita prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi de origine animală, sosuri, precum și prăjiturile preparate cu cantități mari de ciocolată, cacao și ouă. În plus, pe lângă fiecare preparat tradițional, fie drob sau friptură de miel, trebuie să existe și garnituri de legume, salate și fructe, care să ajute digestia. Toate preparatele trebuie să fie proaspete, scrie sfatulmedicului.ro. Pentru a se evita indigestia trebuie avute în vedere câteva lucruri.

După o perioadă de restricții alimentare este important să nu se facă excese alimentare în zilele de sărbătoare. Astfel, masa de Paște să fie cât mai variată și limitată cantitativ, alcătuită din porții de mâncare mici. Friptura de miel trebuie consumată cu spanac, salată, nicidecum combinata cu cartofi, întrucât carnea fiind lipsită de fibre, legumele vor contribui la prevenirea problemelor legate de constipație.  Carnea de miel trebuie să fie preparată la grătar sau înăbușită și nu prăjită.  Drobul este indicat să fie alcătuit din maximum două treimi organe și o treime legume verzi, dar și din orez integral. Aportul de alimente hipercalorice trebuie limitat. Alcoolul se bea după masă și nu înainte, iar acesta trebuie să fie în cantități mici sau moderate.

Dulciurile trebuie și ele consumate în cantități moderate și pe cât posibil trebuie înlocuite cu fructe proaspete. Mai mult, nutriționiștii spun că prăjiturile, cozonacul și plăcintele sunt mult mai periculoase și mai grele decât carnea de miel, de aceea trebuie să fie consumate la o distanță mare după masă. Ele sunt foarte bogate în grăsimi și glucide, o combinație care este foarte greu de digerat. Ouăle fierte și pictate pentru Paște, care au stat la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile și care au avut rolul de decor nu se vor mânca. Băuturile acidulate nu se beau în timpul meselor, fiindcă vor dilua sucul gastric, iar mâncarea nu se va mai digera corespunzător.  Pentru o hidratare corespunzătoare trebuie să se consume aproximativ 2-3 litri de apă.

Mișcarea este foarte importantă după masă de Paște, fiind recomandate plimbările în aer liber. Cina este bine să fie cât mai ușoară și să nu consumați aceleași alimente consistente caloric ca cele de la masa de prânz.  Pentru a evita balonarea, o altă problemă care apare destul de des de sărbători din cauza acumulării excesive de gaze, alimentele trebuie mestecate suficient, nu consumate pe fugă.