Abuzul în serviciu nu se modifică, dar unii vor putea primi pedepse mai mici

Sursa foto:blog.avocatoo.ro

De doi ani de când se discută modificarea codurilor penale, abuzul în serviciu a fost listat în toate variantele de modificare propuse ori doar vehiculate în Guvern și în Parlament. Într-o nouă încercare de modificare a Codului penal, adoptată miercuri, la votul final în Camera Deputaților, nu s-a mai votat însă pentru modificarea în niciun fel a textului de la abuzul în serviciu. Unii dintre cei cercetați pentru această infracțiune vor putea să beneficieze însă de pedepse mai mici dacă acoperă tot prejudiciul până se termină procesul. Soarta Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 depinde însă de eventuala atacare la Curtea Constituțională, dar și de semnătura președintelui țării. Orice modificare la Codul penal se va face însă abia după ce legea e publicată în Monitorul Oficial.

Din proiectul adoptat miercuri a dispărut orice tentativă de modificare a textului abuzului în serviciu: nu se va introduce niciun prag, nu se va reduce în niciun fel aria faptelor, a persoanelor ș.a.m.d. Totuși, există câteva prevederi pe care deputații au dat ieri, votul final și care au incidență (și) în cazul abuzului în serviciu. Întâi de toate, deputații au decis că se vor înjumătăți limitele de pedeapsă de la abuzul în serviciu (între doi și șapte ani) dacă măcar unul dintre făptuitori acoperă tot prejudiciul cauzat. Același proiect prevede însă și o modificare pentru Legea nr. 78/2000 care privește faptele de corupție.

Modificarea vizează pedepsirea abuzului în serviciu/uzurpării funcției – dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei nu se vor mai majora cu o treime, așa cum prevede legea acum. Vorbim, așadar, de chestiuni ce țin de stabilirea pedepsei pentru astfel de fapte, iar nu de fapte care nu se vor mai pedepsi, de dosare penale care se vor închide ca urmare a acestor modificări.

O altă modificare decisă miercuri de deputați vizează termenele de prescripție (reducerea lor, mai exact). Având termene de prescripție mai mici, putem vorbi și de un impact pentru dosarele penale cu abuz în serviciu (dar nu numai). Prescripția face imposibilă cercetarea/continuarea procesului/pedepsirea atunci când sunt împlinite termenele prevăzute de lege. Parlamentarii au decis reducerea de la zece la opt ani a termenului de prescripție pentru situațiile în care legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de zece ani (maximum 20 de ani) și de la opt la șase ani când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de cinci ani.

 Atenție! Proiectul de lege privind modificarea Codului penal NU se aplică momentan. Acesta trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

abuz in serviciuproiect de lege