Alunecările de teren au dus la izolarea a peste 3500 de oameni, din mai multe localități buzoiene. Valoarea pagubelor este de peste 80 de milioane de lei

de Stiri Buzau Media

Județul Buzău a fost serios afectat de alunecările de teren reactivate în urma precipitațiilor abundente. 16 case din localitatea Valea Salciei au fost afectate. Totodată, 14 case din satul Dobrilești, comuna Merei sunt fisurate. Acolo bucată din dealul Ciuhoiu a luat-o la vale înspre casele oamenilor. Afectate au fost și case din Mânzălești și Chiliile – cu câte 3 din fiecare localitate, Buda, Berca și Sărulești, cu câte 1 caz. Luni dimineață, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință extraordinară în cadrul căreia a fost prezentat un raport privind efectele alunecărilor de teren și inundațiilor înregistrate în ultima perioadă în județul Buzău. De asemenea s-a pus în discuție și demararea procedurilor pentru solicitarea de ajutoare de urgență din fondul de rezervă al Guvernului.

Prefectura Buzău a solicitat efectuarea unui număr de 39 de anchete sociale în localitățile unde s-au anunțat locuințe afectate de alunecările de teren, iar verificările pe teren au confirmat calamitățile. Alunecările de teren şi inundaţiile din luna martie au produs pagube  în 19 localităţi din judeţ. Valoarea acestora se ridică la peste 80 de milioane de lei, dintre care 51,101 milioane de lei din cauza alunecărilor de teren şi 29,192 milioane de lei din cauza inundaţiilor.  Probleme au fost și în zona Lopătari, satele Terca, Cănești, Odăile și Bozioru, iar mai multe drumuri județene și comunale, dar și poduri, au fost rupte.

Sunt izolate rutier peste 3500 de persoane din 10 localități: 1.800 de persoane din Lopătari, Odăile şi Tisău; peste 1.500 de persoane din satele Terca, Ploştina şi Luncile, comuna Lopătari; peste 200 de persoane din satele Gorâni, Valea Ştefanului şi Corneanu, comuna Odăile şi câteva zeci de persoane din satul Valea Tisăului, comuna Tisău. Una dintre măsuri este solicitarea de ajutoare de urgență în bani pentru 14 familii: cinci din Valea Salciei, trei de la Merei și Chiliile, două de la Mânzălești și una de la Berca. Ajutoarele sunt de 10.000 de lei pentru trei familii, de 5.000 de lei pentru opt familii și de 2.500 de lei pentru trei familii.