Angajatorii vor putea fi amendați pentru munca la negru, cu maximum 200.000 de lei

de Stiri Buzau Media

Modificările introduse în 2017 la Codul muncii privind înăsprirea sancțiunilor pentru cei care lucrează cu muncitori „la negru” s-au aflat de câteva luni în atenția parlamentarilor, care au avut de analizat ordonanța de urgență prin care au fost introduse și aprobarea/respingerea ei prin lege. Deși a fost respinsă de Senat anul trecut, ordonanța cu pricina a fost adoptată joi de deputați, cu o serie de completări, care prevăd plafonări ale unor amenzi și clarificări utile pentru evidența orelor de lucru.

O serie de modificări au fost aduse vara trecută Codului muncii, de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2017 și, în principal, s-au introdus amenzi drastice pentru angajatori, mai ales în ceea ce privește munca nedeclarată. Acum însă, OUG nr. 53/2017 se află în Parlament pentru a fi aprobată/respinsă prin lege de către aleși, așa cum se întâmplă cu toate ordonanțele de urgență. Anul trecut, Senatul a votat pentru respingerea ordonanței, ceea ce ar fi însemnat, dacă și deputații mergeau pe aceeași idee, ca toate modificările aduse Codului muncii în august 2017 să iasă din vigoare.

Deputații însă nu au fost de acord cu respingerea ordonanței. Joi, ei au dat un vot favorabil și decisiv pentru adoptarea ei. Proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr. 53/2017 cuprinde însă unele amendamente, iar prevederile sale vor intra în vigoare după ce președintele României îl aprobă prin decret și este publicat în Monitorul Oficial. Între amendamentele aduse în Camera Deputaților se numără și plafonarea cuantumului total al amenzilor pe care le pot primi angajatorii pentru cazurile de muncă nedeclarată.

Ca să lămurim contextul, trebuie să ne amintim că în august 2017 s-a introdus în legislația muncii conceptul de muncă nedeclarată. Pentru astfel de cazuri s-au prevăzut amenzi de câte 10.000 sau 20.000 de lei (nu de maximum 10.000 sau 20.000 de lei). Deputații au votat însă ca oricâte cazuri de muncă nedeclarată s-ar descoperi la un angajator, amenzile să nu depășească, în total, 200.000 de lei. Concret, amenzile pentru munca nedeclarată sunt pricinuite de cazurile în care se lucrează cu salariați fără ca aceștia să aibă contracte de muncă, cu salariați care, deși angajați ca part time, lucrează peste norma de lucru, salariați care lucrează pe perioada cât contractele le sunt suspendate sau fără ca acestea să fie transmise în Revisal potrivit legii.

Tot prin OUG nr. 53/2017 s-a introdus în Codul muncii o sancțiune complementară la situațiile de muncă nedeclarată – sistarea activității firmei, până la remedierea problemelor și plata amenzilor. Deputații doresc să introducă însă o completare aici: angajatorii care își vor relua activitatea, ignorând această sancțiune și fără să remedieze problemele găsite de inspectorii muncii vor putea fi sancționați cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu o amendă (nu se precizează cuantumul). Deputații mai vor să introducă în Codul muncii o detaliere a conceptului de loc de muncă, respectiv „locul în care salariatul își desfășoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator,  persoană fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanțe, agenţii sau puncte de lucru care aparţin acestuia”, potrivit proiectului.

În astfel de locuri va trebui păstrată copia contractului de muncă pentru fiecare angajat care lucrează acolo, iar pentru salariații mobili și cei care lucrează de acasă evidența orelor de muncă se va ține în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia. În fine, deputații au mai adoptat și introducerea unei prevederi care să le impună angajatorilor să acorde liberele pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual. La acest moment, modificările aduse Codului muncii în august 2017 continuă să se aplice în forma în care au intrat în vigoare atunci. Asta înseamnă că amenzile respective pot fi date fără încadrarea într-un plafon, de exemplu.

Atenție! Proiectul de lege privind adoptarea ordonanței de modificare a Codului muncii NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: , ,