Asigurare obligatorie locuinţă 2018

de Stiri Buzau Media

În România, locuințele aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice trebuie asigurate în fiecare an împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Neasigurarea locuinței poate aduce proprietarului o amendă de ordinul sutelor de lei, iar dacă acesta dorește să obțină o asigurare facultativă, n-o poate face decât după ce a încheiat o poliță de asigurare obligatorie.

 Potrivit legii care reglementează aspecte legate de asigurarea locuinței, și anume Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, toți proprietarii de locuințe din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, sunt obligați să încheie un contract de asigurare împotriva dezastrelor naturale pentru locuința deținută. Persoanele care nu-și asigură locuința riscă amenzi de până la 500 de lei.

 Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă daunele acesteia apărute în urma dezastrelor naturale, și anume a cutremurelor de pământ, alunecărilor de teren și inundațiilor, atât ca efect direct, dar și indirect al fenomenelor asigurate. Documentul ce atestă încheierea unei asigurări a locuinței și în baza căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea este polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, cunoscută și sub denumirea de PAD.

Locuințele ce pot fi asigurate sunt împărțite, după felul construcției, în două categorii, și anume locuințe de tip A și locuințe de tip B. În funcție de categoria din care face parte locuința, asigurarea ei poate implica costuri mai mici sau mai mari, dar și două valori ale sumei asigurate. Locuința de tip A este, conform Legii nr. 260/2008, „construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”. Prima pentru asigurarea acestui tip de locuință este de 20 de euro, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.

Locuința de tip B este „construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic”. Pentru acest tip de construcție, prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro. Polița PAD acoperă doar daunele suferite de locuințe, nu și de anexe, dependințe, dotări și utilități care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici de bunurile din interiorul locuinței. Polița de asigurare PAD poate fi încheiată direct cu PAID-ul (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – societate de asigurare/reasigurare, rezultată prin asocierea a 12 societăţi de asigurare) sau prin intermediul altor firme de asigurare-reasigurare autorizate să încheie astfel de asigurări.

În prezent, firmele de asigurări autorizate să încheie polițe PAD sunt: ABC Asigurări-Reasigurări, Allianz Ţiriac, Asimed Asigurare-Reasigurare, Asirom, Asito Kapital, ATE Insurance, Cert Asig, City Insurance, ERGO Asigurări, Euroins, Eurolife ERB Asigurări, Exim Asig, Garanta Asigurări, Generali, Gothaer, Grawe, Groupama, Omniasig şi Uniqa. Site-ul PAID oferă posibilitatea de a verifica valabilitatea poliței obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale aici. Conform unui proiect de lege lansat în dezbatere la sfârșitul anului trecut, furtuna ar putea fi adăugată la lista dezastrelor naturale acoperite de către polița PAD, după cum am scris aici.

   Atenție! Posesorii de locuințe sunt obligați să-și asigure locuințele împotriva dezastrelor naturale, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei.