Atenție dacă plecați din țară în 2019, pentru o perioadă lungă, fără să anunțați Fiscul! Puteți fi amendați

de Stiri Buzau Media

Dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală, românii care au de gând să plece în străinătate pentru mai mult de șase luni riscă amendarea. Reglementarea privind anunțarea intenției de a pleca din România pentru o perioadă mai lungă nu reprezintă o noutate, dar amenzile pentru nerespectarea acestei obligații se aplică începând cu anul trecut.

Potrivit legislației fiscale în vigoare, cei ce pleacă din România pentru o perioadă mai lungă de șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligați să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale. Această obligație este stabilită în Codul fiscal și detaliată în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016. După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, neîndeplinirea obligației poate aduce, începând din 2018, amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei.

Obligația vizează toate persoanele fizice ce stau în România și pleacă pentru o perioadă mai lungă din țară, indiferent de motivul deplasării (muncă, studii etc). Excepție de la această regulă fac, potrivit legislației, românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român. „Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” (atașat articolului) trebuie completat în două exemplare. Unul dintre acestea trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. În același timp, chestionarul poate fi transmis și electronic.

Întregistrarea documentului la unitatea Fiscului din raza domiciliului trebuie făcută cu 30 de zile înainte plecării din țară. Mai exact, chestionarul trebuie depus pentru ca autoritățile fiscale să decidă dacă persoana care depune acest document va fi menținută sau scoasă din evidențele fiscale.