Atenție la salariul minim în construcții! Este avertismentul lansat de ITM Buzău la adresa angajatorilor

de Stiri Buzau Media

Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău atrage atenția asupra noilor modificări privind salariul minim în construcții și cui i se aplică această prevedere. Începând din acest an, angajații din sectorul contrucțiilor au un salariu minim garantat de 3.000 de lei, conform modificărilor făcute de Guvern. În acest context și pentru a se clarifica prevederile art. 71 din OUG 114/2018, ITM Buzău explică în mod clar cine beneficiază de acest salariu minim și cum se aplică el. Astfel, în vederea clarificării prevederilor art.71 alin (1) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care stabileşte că, “ Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile

si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră”, ITM Buzău precizarea că acestea sunt aplicabile tuturor salariaţilor angajatorilor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii, în domeniile prevazute la art. 66 pct.1 alin a) din OUG nr. 114/2018.

,,În cazul constatării nerespectării obligaţiei legale de garantare în plată a salariului minim brut pe ţară în sectorul construcţii, se vor aplica prevederile art.260(1) lit. a din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii- republicat, cu modificările şi completarile ulterioare. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art.260(1) din Legea nr.53/2003 se face de către inspectorii de muncă. Totodată, având în vedere riscurile specifice existente la angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, inclusiv incidenţa crescută a muncii nedeclarate, INSPECTIA MUNCII prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor monitoriza acest sector de activitate, în vederea diminuării cazurilor de încălcare a legislaţiei muncii”, menționează ITM Buzău.