Bilanțul minivacanței de Sfânta Maria: șoferi băuți cu duiumul pe drumurile din județ, 18 dosare penale, 34 de premise de conducere suspendate și peste 750 de sancțiuni

În perioada minivacanţei, poliţiştii care au acţionat pentru supravegherea şi controlul traficului rutier au întocmit 18 dosare penale. Poliţiştii aflaţi în dispozitivele de supraveghere şi control al traficului rutier au efectuat peste 700 de testări alcoolscopice, pentru depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto aflaţi sub influenţa alcoolului. În funcţie de valoarea indicată de etiloteste, în 13 cazuri s-au întocmit dosare penale iar în alte 20 de situaţii au fost aplicate sancţiuni contravenţionale (concentraţii alcoolice cuprinse între 0,14mg/l şi 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat).

Cea mai mare valoare indicată de aparatul etilotest – 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost în cazul unui bărbat de 40 de ani, din Râmnicu Sărat care a fost oprit de un echipaj de poliţie ce acţiona pe strada Primăverii din Râmnicu Sărat. Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei. Alte trei dosare penale au fost întocmite după ce poliţiştii au depistat în trafic persoane care conduceau autovehicule deşi nu figurau în bazele de date ca fiind posesori de permise de conducere, aceştia conducând totodată autovehicule neînmatriculate, iar într-unul dintre cazuri cel de la volan a refuzat şi testarea alcoolscopică. Un alt dosar penal a fost întocmit de poliţişti după ce au depistat un bărbat din Tulcea care conducea un autoturism deşi îi fusese suspendată exercitarea dreptului de a conduce.

Totodată, în perioada 14 – 19 august, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au constatat şi sancţionat 752 de abateri săvârşite de conducători auto, pietoni, biciclişti şi căruţaşi. Cei mai mulţi dintre contravenienţi au fost conducători auto, 354 dintre aceştia fiind sancţionaţi pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar împotriva a 42 dintre aceştia fiind luată şi măsura reţinerii permisului de conducere pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a limitelor de viteză maxime admise în localităţi, dar şi în afara localităţilor.

În localităţi, cele mai mari viteze au fost înregistrate de aparatele radar amplasate pe DN 2 E85 – în Limpeziş şi DN 1B E577 – în Ulmeni, 136 km/h, respectiv 131 km/h, la volanul autovehiculelor fiind depistaţi un tânăr de 27 de ani, din Republica Moldova şi respectiv un altul de 25 de ani, din Prahova. În afara localităţilor, cea mai mare viteză a fost înregistrată de aparatul radar ce a acţionat pe DN 2 E85 în afara localităţii Racoviţeni – 168 km/h, la volanul maşinii fiind depistată o tânără de 25 de ani, din Iaşi.

Poliţiştii au mai reţinut în vederea suspendării alte 34 permise de conducere.  Astfel, în 21 de situaţii conducătorii auto au predat permisele pentru 30 de zile pentru că nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea drumului public sau autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar. Pentru aceeaşi perioadă, alţi 13 conducători auto au rămas pietoni după ce nu au respectat regulile privind depăşirea (zece), semnificaţia culorii roşii a semaforului electric (doi) ori nu s-au prezentat la Poliţie în termenul legal după implicarea într-un eveniment rutier soldat doar cu pagube materiale (unul).

amenzibautidosare penalepermise de conduceresoferi