Bucurie mare în rândul localnicilor din Vintileanca! Drumul județean le-a fost asfaltat

de Stiri Buzau Media

Reabilitarea infrastructurii rutiere a continuat să fie o prioritate pentru Consiliul Județean și în acest an. Dovadă că multe dintre drumurile județene au fost asfaltate, iar altele sunt în curs de reabilitare. Astăzi, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a prezentat un bilanț al proiectelor și lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii rutiere din județul nostru, desfășurate în 2018. Astfel, în urma unei vizite în teren, el s-a întâlnit cu localnicii din satul  Vintileanca, din comuna Săhăteni, acolo unde pe Drumul Județean 103 R (Breaza-Greceanca-Vintileanca) au fost făcute recent lucrări de asfaltare.

,,Suntem în satul Vintileanca, comuna Săhăteni, unde pe Drumul Județean 103 R au fost făcute lucrări de asfaltare. Nu s-au mai făcut lucrări de asfaltare de acum 15-17 ani, când a fost pus primul asfalt. Într-adevăr și din cauza traficului care este în această zonă – sunt foarte mulți investitori în agricultură, care au utilaje grele și circulând pe drum, bineînțeles că acesta s-a deteriorat. Noi am reușit să-l asfaltăm, dar ce este important este că în acest an putem spune că l-am încheiat, ca să spunem așa, ,,într-un inel”. De ce? Pentru că acest drum face legătura și cu drumul care face practic legătura între E85 și județul Prahova, în speță până în orașul Mizil, care traversează localitățile Glodeanu și Amaru a fost reabilitat, iar la intersecția cu drumul național care leagă Buzăul de Ploiești și acest tronson a fost reabilitat. Deci, în această zonă, toate drumurile județene sunt reabilitate cu covor asfaltic”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Oamenii din Vintileanca sunt încântați că după ani de zile, de la ultima asfaltare a acestui tronson, au și ei parte de un drum neted ca în palmă. Localnicii își amintesc cât de greu le era rudelor lor să ajungă la ei din cauza drumului distrus de utilajele mari dar și de timp.  ,,Vai de capul meu, își rupeau mașinile pe aici. Când venea fiica mea pe aici, era un chin. Acum uitați ce șosea avem acum?E frumos, ce să mai…față de cum era înainte… Făceai mai mult de 3 sferturi de oră până la Istrița de Jos”, spun localnicii.   

În zonă mai există un tronson de drum de aproximativ 3-4 kilometri care este balastat. După cum a declarat președintele Consiliului Județean, drumul a rămas în acest stadiu de balast, pentru că pe lucrările de întreținere nu se poate pune asfalt, acolo unde nu a fost pus niciodată. Totuși, Petre Emanoil Neagu a menționat că și pe acest drum vor fi făcute investiții majore astfel încât să fie reabilitat. Se va face o licitație și mai apoi vor fi demarate lucrările, ce vor fi realizate din bugetul propriu al Consiliului Județean Buzău.

În ceea ce privește stadiul celorlalte proiecte de reabilitare și modernizare a drumurilor judetene, derulate anul acesta atât din fonduri proprii, cât și din surse guvernamentale și europene, situația se prezintă astfel:

  • S-a finalizat execuția covoarelor asfaltice pe DJ 203A – Mărgăritești, DJ 220 Racovițeni-Murgești, DJ 203 Bălăceanu, DJ 220 Bălăceanu, DJ 102H Pitulicea-Amaru. Lucrarile de întretinere și asfaltare vor continua în zona Râmnicu Sărat. Acestea se desfășoara din fonduri proprii ale Consiliului Județean Buzău.
  • Se lucrează pe DJ 203K Mărăcineni-Podu Muncii, DJ 203H Buda-Al. Odobescu și pe DJ 215A – Zilișteanca-Sorești-Blăjani.
  • Au fost finalizate, din fonduri proprii ale Consiliului Județean Buzău și lucrările de consolidare și refacere a drumului în zonele afectate de alunecările de teren pe DJ 205B – Năeni, DJ 220A – Policiori, DJ 203L – Bozioru, DJ 102C – Buda-Crăciunești, DJ 102B – Zeletin, DJ 204M – Mânzălești – Jgheab, DJ 220- Murgești-Pardoși, DJ 204L – Buda – Spidele, DJ 102F Cănești-Chiliile. Acestea reprezintă lucrăari premergătoare demarării procedurilor de modernizare a acestor drumuri județene.
  • Se află în procedura de licitație următoarele drumuri județene: DJ 204C – Vintilă Vodă – Bisoca, DJ 203L – Cozieni-Brăești, DJ203A – Batogu-Murgești-Livada, DJ 220 – Buda-Valea Salciei, DJ 203C – Florica, DJ 102C – limita cu județul Prahova – Scărisșara – Barasti (DN10).