Buzăul se pregătește de referendum

de Stiri Buzau Media

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost adoptată în ultima şedinţă de Guvern. Recent, Buzăul s-a pregătit deja să desemneze preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie al judeţului. Procedura de alegere a acestuia a avut loc la sediul Tribunalul Buzău, prin tragere la sorţi. Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, tragerea la sorţi a fost efectuată de către preşedintele Tribunalului Buzău, Valentin Barbu, de pe o listă care cuprinde, în următoarea ordine: judecători, procurori, precum şi alţi jurişti din judeţ care fac parte din Corpul experţilor electorali. În urma tragerii la sorţi efectuate de preşedintele Tribunalului Buzău, judecătorul Aurel Pușcă a fost  desemnat drept preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie al judeţului.

Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot. Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu „da” sau „nu” este „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, referendumul urmând să aibă loc pe parcursul a două zile, în 6 şi 7 octombrie. Costul total al organizării ridicându-se la aproape 164 de milioane de lei.

Conform ordonanței de urgență privind actele necesare pentru buna organizare a referendumului privind revizuirea Constituţiei, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate.

Autoritățile administrației publice centrale și locale iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziția primarilor spații în vederea organizării de secții de votare, precum și pentru sprijinirea cu personal a operațiunilor tehnice la secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, va organiza instruirea prefecţilor şi a subprefecţilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Prefecţii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral. Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în limita sumelor repartiza.