Campanie de informare a polițiștilor buzoieni: ,,Fără telefon mobil, când conduceți!”

de Stiri Buzau Media

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău anunță că începând cu data de 12 octombrie 2019 vor fi aplicabile prevederile Ordonanței nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. În acest context, Serviciul Rutier din cadrul IPJ, a organizat recent pe raza municipiului Buzău o acțiune de informare a conducătorilor auto cu privire la aceste importante modificări legislative. În cadrul activităţilor, trei conducători auto au fost depistați folosind telefonul mobil la volan și au fost sancționați contravențional conform actualelor prevederi legislative. De asemenea, şoferilor opriţi în trafic le-au fost înmânate flyere ce conţin mesaje cu modificările legislative în discuţie şi recomandări preventive.

Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei) și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei). Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile. Aşadar, polițiștii atrag atenția că orice distragere a atenției de la condus este considerată ca fiind foarte periculoasă și de aceea buzoienii sunt sfătuiți să fie prudenți, să conștientizeze riscul pe care îl implică folosirea telefonul mobil la volan.