Ce trebuie să știi despre finanțarea de 200.000 euro, pentru care microfirmele se pot înscrie, până pe 8 noiembrie 2019

de Stiri Buzau Media

Au început înscrierile într-un program de finanțare prin care microîntreprinderile care vor să-și extindă afacerile vor putea cere până la maximum 200.000 de euro de la stat.  Banii vor fi acordați, printre altele, pentru extinderea spațiilor de producție sau de prestare a serviciilor.

          Până pe 8 noiembrie 2019, ora 12:00, microîntreprinderile se vor putea înscrie într-un program special de finanțare. Mai precis, este vorba de Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 2.1.A. Înscrierile se vor face exclusiv online, cu ajutorul aplicației MySMIS, numai în perioada respectivă, conform ghidului programului, scrie avocatnet. Vor fi acceptate numai companii care se încadrează la categoria microîntreprinderilor, adică cele cu maximum nouă salariați și care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la două milioane euro, echivalent în lei.

Finanțarea cerută de la stat va putea fi de minimum 25.000 de euro și de maximum 200.000 de euro și va acoperi cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Asta înseamnă că microfirmele vor trebui să acopere și ele cel puțin 10% din costurile eligibile. Foarte important este că doar regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest și Centru vor primi finanțare în cadrul acestui program destinat IMM-urilor. Așadar, NU SE VOR DA BANI pentru investițiile din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Nord-Vest, București-Ilfov și Delta Dunării, județul Tulcea și nordul județului Constanța. Finanțarea nerambursabilă se va putea folosi la construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau de prestare a serviciilor. De asemenea, finanțarea va putea acoperi dotarea cu active corporale și necorporale, adică inclusiv cu magazine online. Printre domeniile pentru care microfirmele vor putea cere bani se numără fabricarea covoarelor, hainelor și încălțămintei, cazarea turistică, construcțiile, finisajele în construcții și fabricarea mobilei.

Antreprenporii care se vor înscrie trebuie să știe că cererea de finanțare va fi completată efectiv în aplicația MySMIS. Pentru a putea face acest lucru, va fi nevoie de un cont de utilizator. Totodată, cererea de finanțare va trebui însoțită de anumite documente obligatorii, printre care se numără, de exemplu, bilanțurile aferente anului 2018, planul de afaceri, documentele statutare ale solicitantului și certificatul de înregistrare în scopuri de TVA. Absența oricărui document obligatoriu va duce la respingerea cererii. Atât cererea de finanțare, cât și anexele care vor fi încărcate în aplicație vor trebui să fie în limba română. Documentele redactate în altă limbă vor trebui să fie însoțite de traducerea lor legalizată sau autorizată. Referitor la procedura de selecție, aceasta este detaliată în ghidul programului și o rezumăm astfel:

  1. Cererile de finanțare depuse în primele două luni vor parcurge etapele de verificare a conformității administrative și eligibilității și evaluare tehnică și financiară, urmând a fi direct contractate cele care au obținut cel puțin 85 de puncte și care se încadrează în bugetul sesiunii. Dacă mai rămân bani, restul proiectelor care au obținut între 50 și 84 de puncte vor fi menținute în competiția cu proiectele din lunile următoare.
  2. Cererile de finanțare depuse în luna a treia vor parcurge etapele de verificare a conformității administrative și eligibilității și evaluare tehnică și financiară. Proiectele care au obținut cel puțin 80 de puncte, atât din prima tranșă (cele rămase din primele două luni), cât și din tranșa curentă (luna a treia), vor fi contractate dacă se încadrează în bugetul rămas. Dacă mai rămân bani, restul proiectelor care au obținut între 50 și 79 de puncte (provenind din ambele tranșe) vor fi menținute în competiția cu proiectele din luna a patra.
  3. Cererile de finanțare depuse în luna a patra vor parcurge etapele de verificare a conformității administrative și eligibilității și evaluare tehnică și financiară. Proiectele care au obținut cel puțin 75 de puncte, atât din tranșele anterioare (lunile 1-3), cât și din tranșa curentă, vor fi contractate dacă se încadrează în bugetul rămas. Dacă vor mai rămâne bani, vor fi selectate, în ordinea punctajelor, proiectele rămase în competiție, care au obținut cel puțin 50 de puncte (provenind din toate cele patru luni de înscriere). Asta înseamnă că proiectele cu mai puțin de 50 de puncte vor fi respinse din start.

Autoritățile vor informa lunar despre situația proiectelor depuse și acoperirea bugetului programului (77,44 de milioane de euro). Dacă bugetul va fi epuizat mai repede, înscrierile se vor încheia înainte de 8 noiembrie 2019.

Știri despre: , , ,