Copiii majori au obligația să plătească pensie de întreținere părinților, bunicilor și străbunicilor

de Stiri Buzau Media

,,Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”, prevede un proiect de lege – intitulată Legea recunoștinței între generații -, depus de 74 de parlamentari, aproape toți de la PSD. Inițiatorii spun că este nevoie de o astfel de lege din cauza migrației forței de muncă în străinătate, a cazurilor de bătrâni abandonați și a discriminării generate de faptul că există obligația de a crește un copil, dar nu și cea de avea grijă de un bătrân. Proiectul, scrie g4media, prevede și pedepse cu închisoarea pentru cei care, din „rea-credință”, nu plătesc pensia de sprijin timp de două luni. Iată ce mai prevede inițiativa legislativă:

  • Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material (art. 7, alin. 2)
  • Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreținerea părinților (…) problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți (art. 7, alin. 3)
  • Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante (art. 7, alin. 4)
  • Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane (…) nu poate depăși o cincime din venitul net lunar (art. 7, alin. 8)
  • Părinții vitregi inapți de muncă, ce necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă (art. 8)
  • Bunicii / străbunicii inapți de muncă, ce necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii de către copii, au dreptul la întreținere de la nepoții majori apți de muncă (art. 9 și 10)

În proiectul de lege, mai scrie g4media, sunt prevăzute și sancțiuni: „Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile prezentei legi constituie infracțiune și se sancționează conform articolului 305 din Codul Penal privind infracțiuni contra familiei”. Astfel, pedeapsa este de închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, pentru cazurile de „părăsire, alungare sau lăsare fără ajutor”. Pentru situația de „neplată cu rea-credință, timp de 2 luni, a pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească”, pedeapsa este de închisoare de la 6 luni la 3 ani. Iată mai jos proiectul de lege document 2019 07 4 legea recunostintei, precum și expunerea de motive document 2019 07 4 expunere motive legea recunostintei.

Știri despre: , , , ,