Crește numărul copiilor abandonaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău

de Stiri Buzau Media

Abandonul copiilor în spitale este un subiect sensibil și rămâne un fenomen social greu de combătut. Rata abandonurilor nou-născuţilor şi a copiilor mici în maternităţi şi spitale/secţii de pediatrie tinde să rămână la cote alarmante. În ciuda unei scăderi a abandonului la copiii mai mari, asistăm la o creştere a abandonului la nou-născuţi sau în primele luni de viaţă ale copilului, în maternitatea/spitalul în care era internat. Aceşti copii sunt, cel mai adesea, rezultatul unei sarcini nedorite.

În anul 2015, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, s-au înregistrat 32 de cazuri de copii părăsiţi de mame, în 2016 s-au înregistrat cele mai multe cazuri – 37, în anul 2017 – s-au înregistrat 19 cazuri, iar în primele 6 luni ale anului 2018 s-au înregistrat 19 cazuri. După cum se poate observa, numărul copiilor părăsiţi de către mame este în creştere. Cauzele care au dus la creşterea ratei de abandon sunt:

  • Nivelul scăzut de educaţie;
  • Lipsa de informare privind metodele contraceptive;
  • Lipsa locuinţei sau condiţii improprii de locuit;
  • Lipsa sprijinului partenerului sau al familiei;
  • Sărăcia.

În România, ca și în alte țări membre UE, nu există încă o definiție legală clară și completă a termenului de abandon al copilului. Această ambiguitate privind aspectele care constituie abandonul copilului ridică foarte multe semne de întrebare. De-a lungul timpului au existat și există încă, din păcate, un număr mare de abandonuri de copii, atât în maternități, cât și în diverse alte locații care pot pune în pericol viața copilului.

La nivel național, în anul 2017, s-a înregistrat un număr de 804 copii care au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). Dintre aceştia, 573 au fost părăsiţi în maternităţi, 187 în secţiile de pediatrie, iar 44 au fost lăsaţi în alte secţii de spital, conform datelor ANPDCA.