Creșteri salariale pentru bugetari, de la 1 ianuarie. Salariile dascălilor vor crește semnificativ în următorii doi ani

de Stiri Buzau Media

O creștere a salariilor bugetare cu un sfert din diferența până la salariile promise pentru 2022 (raportat la salariile actuale) de la 1 ianuarie este cuprinsă într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pus de curând în dezbatere. Pentru cei din învățământ există însă o promisiune mai însemnată.

Creșterile salariale sunt cuprinse în Proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, pus în dezbatere marți de Ministerul Finanțelor și care, potrivit declarațiilor ministrului de resort, va fi adoptat până la finele acestui an, aplicându-se cel mai târziu de la 1 ianuarie anul viitor. În primul rând, cu excepția bugetarilor din administrația locală și a demnitarilor, salariile bugetare vor crește de la 1 ianuarie anul viitor cu un sfert din diferența dintre salariul pe luna decembrie 2018 și salariul la care ar trebui să ajungă în 2022, prevăzut în anexele de la Legea salarizării bugetare nr. 153/2017, de la caz la caz.

„Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare, se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Prevederile alin. (1) nu se aplică personalului salarizat potrivit art. 11 și art. 13 din Legea-cadru nr. 153/2017”, scrie, mai exact, în proiect.

Practic însă, este imposibil să punem un coeficient de creștere care să fie aplicabil pentru toată lumea, pentru că diferențele dintre salariile actuale și cele propuse prin Legea salarizării unitare a bugetarilor sunt diferite uneori chiar și în cazul bugetarilor aflați în funcții similare. Într-un comunicat transmis de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor redacției noastre, se arată însă că această creștere va fi anulată de rata inflației, similar modului în care creșterea de salariu de la 1 ianuarie a fost înghițită de transferul contribuțiilor.

În același timp însă, sporurile, indemnizațiile, primele și alte sume de bani primite de bugetari ca parte din salariul brut lunar vor fi înghețate la nivelul din luna decembrie 2018. Pentru personalul didactic de predare, cel didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și cel de îndrumare și control din învățământ însă sunt prevăzute creșteri mai accelerate. Astfel, potrivit proiectului de OUG acum în dezbatere, aceștia vor primi la 1 ianuarie prima tranșă de un sfert din diferența dintre salariul din luna decembrie 2018 și cel prevăzut pentru 2022, precum și:

  • a doua tranșă de un sfert din diferența dintre salariul din luna decembrie 2018 și cel prevăzut pentru 2022 va fi acordată de la 1 ianuarie 2020;
  • începând cu 1 septembrie 2020, dascălii vor ajunge la salariile prevăzute în Legea salarizării bugetare pentru 2022.

În fapt, creșterea salariilor dascălilor este singura care se înscrie în rândul unor promisiuni apărute în spațiul public lunile trecute (asta, desigur, dacă va fi respectată până în 2022). Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că ministerul pe care-l conduce a venit cu un scenariu în care maximele din anexele de la legea salarizării să fie atinse nu în 2022, cum prevede Legea salarizării bugetare nr. 153/2017, ci din 2020.

    Atenție! Proiectul de OUG cu modificările salariale NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Știri despre: , ,