De la spiritism la videochat: Patru afaceri pentru care sigur nu poți obține bani prin Start-up Nation

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:gettyimages.com

Nu toate ideile de afaceri pot fi finanțate cu bani nerambursabili, indiferent de potențialul lor. Ghidul solicitantului publicat în dezbatere publică pentru sesiunea din acest an a programului Start-up Nation cuprinde o listă cu activitățile pe care antreprenorii nu le pot include în planurile lor de afaceri. Este vorba, printre altele, de modurile de obținere a criptomonedelor, activitățile de spiritism sau agențiile matrimoniale.

Sursa foto:gettyimages.com

Start-up Nation va finanța și în acest an, la fel cum a făcut-o și în 2017, mii de afaceri din domenii extrem de variate: de la producţia de mobilă la crearea site-urior web și de la brutării la spălătorii auto. Cu toate acestea, mulți antreprenori dovedesc multă inventivitate atunci când își aleg ideea de afaceri pentru care solicită sprijin financiar din partea statului. Acesta este și cazul sesiunii din acest an a programului Start-up Nation, procedura de implementare fiind publicată în dezbatere publică cu lămuriri în acest sens.

Activitățile de spiritism nu sunt văzute cu ochi buni. Persoanele interesate de tarot, astrologie și spiritism au deja posibilitatea de a-și desfășura legal activitatea, prin înregistrarea codului CAEN 9609 – Alte activități de servicii n.c.a. în actul constitutiv al firmei. Cu toate acestea, bănuim că în 2017 cei mai îndrăzneți dintre acești antreprenori au încercat să solicite inclusiv fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea acestei afaceri, astfel că statul a revenit cu explicații suplimentare în acest an, menționând foarte clar faptul că aceste activități sunt complet interzise de la finanțare.

Nici agențiile matrimoniale nu pot cere bani nerambursabili. Nici agențiile matrimoniale nu au mai multe șanse de a primi bani din partea statului, astfel că trebuie să se bazeze pentru dezvoltarea afacerilor pe banii proprii.

Serviciile de video-chat sunt declarate neeligibile. Pe cât de controversată, pe atât de profitabilă este activitatea de video-chat, însă o astfel de afacere nu poate face obiectul unei finanțări publice.

Criptomonedele nu pot fi obținute prin Start-up Nation. Activitățile de minare a criptomonedelor nu au dreptul de a solicita bani nerambursabili, astfel că achizițiile de echipamente IT pentru acest domeniu de activitate nu sunt permise. Având în vedere volatilitatea extrem de ridicată a acestui domeniu de activitate, cu oscilații de mii de euro pentru o singură unitate în doar câteva zile, considerăm că restricția la finanțare are, printre altele, și rolul de a-i proteja pe antreprenori de pierderea unor sume importante de bani. Cu toate acestea, activitatea nu a fost restricționată în cadrul sesiunii din 2017, astfel că mai multe proiecte au primit finanțare pentru a dezvolta astfel de afaceri.