“Donează sânge – dăruieşte viață!”, o acțiune a Centrului de Instruire pentru ISR, Parașutiști, Operații Speciale și JTAC „General-maior Grigore Baştan” Buzău

de Stiri Buzau Media

A dona sânge este cel mai generos și mai de folos gest pe care îl poate face o persoană pentru semenii săi. Gestul de a dărui viață prin donarea de sânge îl transformă pe donator în îngerul păzitor al pacientului aflat la nevoie. Animaţi de dorința de a salva vieți circa 100 de militari voluntari si cadre militare din Centrul de Instruire pentru ISR, Parașutiști, Operații Speciale și JTAC „General-maior Grigore Baştan” au participat joi, la o activitate de donare de sânge. Tinerii care se instruiesc în centru s-au arătat dornici și bucuroşi că au reuşit să servească această cauză nobilă, să ofere acest “dar ce nu poate fi înlocuit” şi să dovedească faptul că sunt buni militari şi totodată buni cetăţeni.  Donator, poate fi orice persoană cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România. Donarea de sânge este anonimă, voluntară şi constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite câteva condiții cum ar fi: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, greutate peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale sau să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine. De asemenea, este important de subliniat faptul că nu pot fi donatori de sânge persoanele care au avut sau au una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte sau cancer.