Drumuri comunale, precum și unul județean, afectate de alunecări de teren

de Stiri Buzau Media

În baza unui raport operativ transmis astăzi, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Murgești, județul Buzău o comisie numită prin ordin al prefectului s-a deplasat în localitatea amintită, unde a fost semnalată producerea unor alunecări de teren care au afectat Drumul Comunal 174 și Drumul Județean 220. Astfel DC 174 care face legătura între localitățile Murgești și Valea Ratei (localitate cu un număr de 20 gospodării și 47 locuitori) a fost afectat pe o lungime de 250 de metri prin ruperea și deplasarea platformei drumului; traficul auto este întrerupt, se circulă exclusiv pietonal pe acest tronson. Aici s-au format praguri cu înălțimi între 0,5 – 1,5 metri și fisuri transversale cu deschideri între 10 și 40 centimetri. De asemenea, pe tronsonul afectat s-au produs pe alocuri exfolieri ale covorului asfaltic, iar pe cei 250 de metri, au fost distruse rigolele de scurgere a apei și 2 subtraversări care permiteau drenarea apelor colectate de rigole. Autoritățile anunță că alunecarea de teren din zonă este încă puternic activă și se produc permanent scurgeri pe versanți. Drumul a fost modernizat între 2015-2016 prin PNDL, lucrarea este încă în garanție. Ca măsuri s-au dispus semnalizarea zonei, informarea proiectantului și a constructorului pentru consolidarea și refacerea zonei afectate, stabilizarea alunecării de teren – răspunde administratorul drumului, Primăria comunei Murgești.

Pe DJ 220, km 57+850, circulația auto se desfășoară pe un singur sens de mers, după ce o alunecare de teren a afectat terasamentul drumului pe o lungime de 50 metri și o lățime de 3 metri, cu o diferență de nivel de 40 centimetri între cele două benzi de circulație. Cum Consiliul Județean Buzău este administratorul drumului, instituția trebuie să se ocupe de refacerea părții carosabile afectate a drumului județean pentru reluarea traficului auto pe ambele sensuri de mers. De asemenea, în urma unui raport operativ transmis de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Odăile, o altă comisie numită prin ordin al prefectului s-a deplasat în localitatea amintită, unde a fost raportată producerea unor alunecări de teren pe Drumul Comunal 84 , care au afectat terasamentul după cum urmează:

  • în satul Posobești, pe o lungime de aproximativ 70 metri, terasamentul drumului a fost rupt parțial pe un sens de mers, circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir;
  • în satul Gorani, terasamentul s-a surpat complet pe o lungime de aproximativ 30 metri, cu diferență de 1-1,5 metri sub nivelul normal; circulația rutieră este închisă între Odăile și 3 sate – Gorani, Valea Ștefanului și Corneanu, cu un număr total de 200 locuitori; se circulă exclusiv pietonal.