Elevii Colegiului Economic Buzău au descoperit valori de patrimoniu în Druskininkai/ Lituania

Șapte elevi ai Colegiului Economiv Buzău au participat, în perioada 01-08 iunie 2019, în Druskininkai (Lituania), la o nouă întâlnire a proiectului Let us Bring Europe Together for Heritage/Let’s BET for Heritage. În cadrul proiectului, Colegiul Economic are ca parteneri liceele IES Nosa Señora dos Ollos Grandes-Lugo/ Spania ( coordonator); Istituto di Istruzione Superiore „G. Galilei”- Avezzano/ Italia; Powiatowe Centrum Ksztalcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wieliczce- Wieliczka/ Polonia; Druskininku Ryto gimnazija- Druskininkai/ Lituania. Coordonatorul proiectului este Spania.

Tema proiectului este legată de importanţa patrimoniului local, regional şi naţional, iar această întâlnire s-a axat pe patrimoniul natural, material şi imaterial. Elevii buzoieni au pregătit materiale despre patrimoniul judeţului nostru. Scriitori, pictori, sculptori, actori și cântăreți au fost prezentați partenerilor. Nu au fost uitate portul popular, meșteri populari, festivaluri și mâncăruri tradiționale. Printre activităţile la care au participat atât elevii, cât și profesorii amintim: lecții de limba lituaniană, ateliere creative susținute de profesorii școlii, jocuri , cântece și dansuri tradiționale. Elevii au participat în grupuri la o vânătoare de comori cu ajutorul hărţilor, iar profesorii au fost însoțiți în periplulu lor de două doamne îmbrăcate cu ținute din perioada interbelică.

Programul săptămânii a fost unul plin, completat şi de excursii în zone de patrimoniu precum: A. Česnulis Sculpture Park, Salt Studio, M.K. Čiurlionis Museum și A. Jonynas Gallery. O altă excursie a avut loc în Vilnius, capital Lituaniei, oraș aflat în patrimonial UNESCO din 1994. Unul din punctele de atracție aici a fost Universitatea Vilnius care este cea mai veche universitate din Europa de Est, infiintata in 1579. Prestigiul său se datorează celor mai avansate idei științifice și nenumăraților străluciți absolvenți care i-au călcat pragul.  Nu departe de Vilnius, elevii au vizitat un alt obieciv important: Trakai, unul dintre cele mai renuite obiective turistice din Lituania. Cum în Lituania se găsește centrul geografic al Europei, elevii și profesorii buzoieni au vizitat Europas Park, unul din cele mai mari din lume cu sculpturi în aer liber. De asemenea, a fost vizitat și orășelul stațiune Druskininkai, cu aleile sale largi, spații verzi generoase, liniște și peisaje surprinzătoare. La această acțiune au participat elevii Cristiana Bîrea, Iulia Diaconu, Denisa Bălălău, Andreea Ștefan, Andrei Husu, Vlad Lupu, Darius Roșu, însoţiţi de 3 cadre didactice, respective prof. Cătălina Poștovei, Adina Enuș și Camelia Pavel.

colegiul economiceleviprofesori