Firmele cu clădiri mari de comerț și cazare trebuie să-și înființeze servicii de urgență până la sfârșitul lunii

de Stiri Buzau Media

Firmele care administrează clădiri pentru cultură sau activități sportive cu peste 600 de locuri, precum și companiile care au în administrare clădiri pentru comerț cu o suprafață de cel puțin 1.500 mp sau pentru turism cu cel puțin 200 de locuri de cazare, printre altele, sunt obligate să înființeze două tipuri de servicii pentru situații de urgență, scrie avocatnet.ro. Obligația are ca termen-limită ultima zi a lunii iunie 2019, așa că firmele ar trebui să se pregătească deja.

          Obligația mai multor categorii de firme de a-și constitui, în funcție de activitatea desfășurată și suprafață aferentă, două tipuri de servicii private pentru situații de urgență este prevăzută în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 96/2016 și trebuie pusă în aplicare până pe 30 iunie 2019, după mai multe amânări. Ordinul stabilește și categoriile de entități ce au obligația constituirii serviciilor proprii pentru situații de urgență. Sunt două tipuri de servicii, denumite C1 și C2, iar pentru primul dintre acestea sunt vizate firmele care au în administrare:

  • clădiri sau ansamblu de clădiri și spații anexe pentru comerț, cu suprafața desfășurată peste 1.500 mp;
  • clădiri sau ansamblu de clădiri pentru turism, cu număr de locuri mai mare de 200;
  • clădiri sau ansamblu de clădiri pentru producție și/sau depozitare, cu suprafața desfășurată între 10.000 și 50.000 mp, cu risc mare și foarte mare de incendiu.
  • clădiri sau ansamblu de clădiri pentru cultură, cu număr de locuri mai mare de 600;
  • clădiri pentru activități sportive și spectacole cu peste 600 de locuri;
  • clădiri sau ansamblu de clădiri pentru sănătate, cu un număr de paturi mai mare sau egal cu 100;
  • clădiri înalte sau foarte înalte, cu excepția clădirilor de locuit.

Conform prevederilor din actul normativ, serviciile de tip C1 trebuie formate dintr-un șef serviciu, compartiment pentru prevenire sau specialiști pentru prevenire și cel puțin o echipă specializată. În principiu, funcțiile serviciului propriu tip C1 trebuie exercitate de personalul angajat al operatorului economic sau al instituției, încadrat pe alte funcții. În ceea ce privește serviciul propriu tip C2, acesta trebuie constituit de către firmele supuse legislaţiei privind controlul accidentelor majore în care sunt implicate substanţe periculoase, precum şi de cele care au în administrare clădiri sau ansambluri de clădiri, cu suprafaţa desfăşurată mai mare de 50.000 mp, cu risc mare şi foarte mare de incendiu.

Această categorie trebuie formată dintr-un șef serviciu, compartiment pentru prevenire, una sau mai multe formații de intervenție, compusă/compuse din cel puțin două grupe de intervenție care încadrează autospeciale de stingere cu apă și spumă și echipe specializate. Actul normativ analizat reglementează și situația firmelor ce nu înființează un serviciu propriu. Astfel, în acest caz, operatorul economic trebuie să încheie contracte cu servicii voluntare, cu firme sau instituții care au constituit servicii proprii sau cu societăți prestatoare de servicii.