Începută la București, încheiată la Buzău! Vorbim despre Conferința internațională „Sfârșitul Primului Război Mondial și începutul unei noi ordini europene”

Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, prin Institutul pentru studii politice de apărare și istorie, a organizat, în perioada 6-8 noiembrie, la Palatul Cercului Militar Național din București, conferința internațională cu tema „Sfârșitul Primului Război Mondial și începutul unei noi ordini europene”.  Reuniunea, a cincea de acest gen organizată de institut din anul 2014, face parte din Programul național de manifestări consacrate Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri din 1918.

La manifestarea științifică au participat, alături de istorici români, specialiști din Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Israel, Lituania, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia, Turcia, Ungaria. În cele două zile au fost prezentate 22 de comunicări, care au acoperit o problemă complexă legată de evoluțiile politice, militare, economice, diplomatice, teritoriale și demografice de la sfârșitul „Marelui Război”, precum și de modul de structurare a noii ordini europene ce a primit consacrarea juridică oficială în timpul Conferinței de pace de la Paris (1919).

Programul activității a inclus, pentru încheiere, și participarea la o ceremonie militară organizată de Divizia 2 infanterie „Getica” la Cimitirul internațional al eroilor din Buzău, recent refăcut, unde sunt înhumați aproape 10.000 de militari căzuți în Primul Război Mondial.

Așadar, joi, 8 noiembrie, o delegație internațională din 11 state a fost prezentă  joi, la Buzău unde a vizitat mai multe obiective din municipiu, printre care amintim Primăria, Centrul Cutural Alexandru Marghiloman și Muzeul Județean. Mai apoi, aceasta s-a deplasat la Cimitirul Eroilor din Buzău, acolo unde a participat la o ceremonie militară de depuneri de coroane și jerbe de flori. La eveniment au fost prezenți din partea oficialităților locale, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, secretarul județului Laurențiu Gavrilă și subprefectul Lucian Foca.

Calea EroilorCimitirul Eroilorconferintadelegatie internationalamilitari