Învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii cu medii sub 5 care susțin Evaluarea Națională anul acesta. Consiliul Național al Elevilor reacționează

de Stiri Buzau Media

Prevederea apare în metodologia de admitere la liceu publicată în această dimineață în Monitorul Oficial și semnată de ministrul interimar Daniel Breaz. Media de admitere la liceu se calculează în continuare luând în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%). Elevii care susțin Evaluarea Națională 2020 și care vor avea o medie de admitere la liceu sub 5 nu vor intra în procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocaționale, scrie edupedu.ro. Singura rută către care va trebui să se îndrepte este cea profesională, de 3 ani, duală sau clasică.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor se opune “cu vehemență” limitării accesului la liceu și obligării elevilor cu medii sub 5 să meargă la profesională. Elevii cer ca decizia, odată adoptată, “să fie însoțită de o serie de măsuri compensatorii“. “În acest sens, trebuie luat în calcul gradul scăzut de finanțare a instituțiilor integrate în sectorul învățământului profesional și tehnic, care nu prezintă echipamente, utilaje și alte dotări moderne, care să faciliteze punerea în practică a informațiilor livrate la clasă“, se arată în comunicatul trimis de Consiliul Național al Elevilor (CNE).