Invitați din Spania, Italia, Lituania și Polonia, prezenți la un eveniment organizat de elevii Colegiului Economic Buzău

de Stiri Buzau Media

Se spune că veșnicia s-a născut la sat și că valoarea unui popor stă în tradiții, obiceiuri și folclor. Acest lucru a fost confirmat și de elevii Colegiului Economic Buzău care au organizat o şezătoare, desfășurată cu ceva timp în urmă şi dedicată Centenarului Marii Uniri.  La această activitate au fost invitaţi elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Buzău, elevii  Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive, membrii ai ansamblului de dansuri tradiţionale SNAC Amicii, elevi ai Şcolii Gimnaziale din Breaza, membrii ai ansamblului folcloric. Invitați de seamă au fost și elevii și profesorii din Spania, Italia, Lituania, Polonia, participanți la o primă activitate de învățare în cadrul proiectului Erasmus + ”Lets BET for heritage”. Pentru a aduce în centrul atenției frumosul, elevii de la Colegiul Economic au realizat o expoziţie cu obiecte de artizanat românesc autentic: ţesături (covoare, carpete, brâuri, fote, scoarțe, ștergare), costume populare (ii, fote, catrințe), obiecte din lemn și împletituri (jucării, fluiere, boluri și castroane), obiecte din lut și ceramică (castroane, farfurii, căni, oale, păpuși), etc.

Fetele au organizat o paradă a costumelor populare din diverse zone ale țării. Totodată, elevii au participat la atelierele de lucru în cadrul cărora au învățat să coasă, să împletească, să cioplească în lemn, să toarcă. Elevii au vrut să demonstreze că nu trebuie uitată frumuseţea obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti, dar mai ales importanţa păstrării acestora şi pentru generaţiile viitoare, aşa că au pregătit şi un program artistic, cu cântece și jocuri populare. Ansamblul Folcloric Sânzienele, ansamblul de dansuri de la Școala Gimnazială Breaza, ansamblul de dansuri tradiţionale SNAC Amicii și cântăreața de muzică poplară Costache Alexandra au încântat publicul cu momentele lor.

   Oaspeții au fost întâmpinați de elevii noștri după datina străbună cu pâine și sare. Iar la final, părinții i-au încântat pe copii cu bucate alese, bucate tradiționale. Prin realizarea acestei activităţi am urmărit să-i aducem pe elevii noștri cât mai aprope de tradiție, obiceiuri și folclor, pentru că toate acestea sunt simbolul patriotismului şi a frumosului. Organizatori au fst Olteanu Lucia, Mirea Mihaela, Budău Vali Măriuca și elevii din clasele IX-XII.