Masa de Crăciun, mai scumpă din cauza pestei

Pesta porcină africană scumpește masa de Crăciun și la Buzău. Deja prețurile cărnii de porc anunțate de crescătorii din județ sunt mai mari decât în alți ani.

Dacă  animalele vândute în viu, de la poarta unei ferme ar putea costa în jur de 8 lei kilogramul, cei care vând carne de la animalele crescute în gospodăria proprie anunță prețuri cu aproape 2 lei mai mari, pe kilogram. Atunci când carnea ajunge în magazine, aceste prețuri, însă, se dublează.

Anunțuri postate de gospodarii care au crescut animale pentru Crăciun au început să apară și pe internet, iar acolo, kilogramul de carne se vinde cu circa 11 lei.

Odată cu apropierea sărbătorilor, veterinarii buzoieni recomandă, totuși, cetățenilor să cumpere carne de porc și produse din carne doar din spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, unde toată marfa provine din abatoare autorizate. Recomandările îi vizează și pe buzoienii care vor sacrifica porcii crescuți în gospodăriile proprii, cărora li se reamintește că sacrificarea și consumul cărnii fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. În primul rând, un porc cu trichineloză sau o altă boală infecțioasă poate îmbolnăvi întreaga familie.

În situația în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav de trichineloză, proprietarii vor fi despăgubiți de stat, la valoarea de piață a animalului. În schimb, vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

 

carnepreturi