Măsuri severe în școli, spitale și farmacii, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă!

de Stiri Buzau Media

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților. Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.

De asemenea, Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să prezinte în cel mai scurt timp o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați. În acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație.

Ministerul Sănătății recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze  cu medicamentele și produsele necesare preveniri și tratării gripei. Având în vedere că s-a reluat activitatea preșcolară și școlară, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea,  cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru.

Persoanele care prezintă semne de boală sunt sfătuite să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. Specialiștii spun că, deși ne aflăm  în plin sezon de gripă, nu este vorba despre o epidemie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.

Conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 29 ianuarie – 04februarie,  numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecții respiratorii și gripă a înregistrat o creștere față de săptămâna precedentă. Există focare locale de gripă în București, Constanța, Iași cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în unele județe. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 27 decese confirmate cu virus gripal. Ultimele 4 cazuri  de deces cauzate de gripă au fost confirmate luni, 12 februarie , iar persoanele nu erau vaccinate antigripal.

La începutul lunii februarie, Direcția de Sănătate Publică a primit confirmarea de la Institutul Național de Boli Infecțioase ,,Prof. Dr. Matei Balș” privind depistarea  unor cazuri de gripă, la 4 persoane – un adult de 46 de ani și 3 copii de 2, 5 și 14 ani – provenind din localitățile Mărăcineni, Mihăilești, Costești și Glodeanu Siliștea. Niciuna dintre persoanele depistate cu gripă nu a fost imunizată împotriva acestei boli.Pentru județul Buzău, în acest sezon rece, au fost alocate peste 23.000 de doze de vaccin antigripal, în majoritate ajunse la medicii de familie, precum şi la instituţiile medicale ori de asistenţă socială.