Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea va vizita personal zonele afectate de inundaţii

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:StiriMed.ro

 

Sursa foto:StiriMed.ro

Vremea extremă ce a cuprins mai multe județe, alertele meteorologice și hidrologice anunțate pentru mai multe zone, inclusiv județul Buzău, l-au determinat pe Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea să ia măsurile de urgență. Astfel, potrivit presei centrale, demnitarul a anunțat că există un comitet de criză la nivelul ministerului, care gestionează problemele de sănătate apărute în urma inundaţiilor din ultima perioadă, adăugând că va merge în zonele afectate pentru a verifica dacă au fost luate toate măsurile de prevenţie. Sorina Pintea a menționat că în zonele afectate de inundaţii au fost distribuite pastile şi vaccinuri, iar în perioada următoare va vizita personal aceste localităţi, pentru a verifica dacă au fost luate măsurile de prevenţie contra diversor boli.

,,Printre altele pot să vă spun că s-au distribuit pastile de clorom, adică acolo unde apa este infectată aceste pastile dezinfectează. S-au revizuit şi refăcut stocuri de vaccin pentru hepatita A şi antitetanos astfel încăt acolo unde există probleme să poată să fie administrate. Deja în zonele cu probleme de până acum au fost administrate aceste vaccinuri. Eu personal mă voi duce în câteva zone să verific exact dacă ceea ce mi s-a transmis s-a realizat, dar îmi este greu să cred că nu s-au făcut toate aceste lucruri. Avem comunicare permanentă la nivelul ministerului cu judeţele expuse la inundaţii”, a mai adăugat Sorina Pintea.

Deși ne aflăm sub atenționare hidrologică și meteo cod portocaliu până în această seară, la acest moment nu au fost semnalate creșteri de debite pe cursurile de apă din județul Buzău până la cotele de apărare (de atenție, de inundație sau de pericol). În urma Comitetului Județean pentru Situații de Urgență întrunit duminică, s-a emis ordinul de activare a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției de la ora când a intrat în vigoare codul portocaliu de ploi abundente, pentru județul Buzău.

Avertizarea meteo a fost transmisă de către ISU Buzău comitetelor locale pentru situații de urgență, care au obligația să asigure serviciul de permanență în acest interval, să monitorizeze permanent și să raporteze evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice din zona lor de competență și, dacă este cazul, să intervină cu forțele umane și mijloacele tehnice la dispoziția serviciilor voluntare pentru situații de urgență până la sosirea echipelor profesioniste ale ISU Buzău. Se monitorizează cu foarte mare atenție zonele care au fost afectate în urma precipitațiilor și inundațiilor de săptămâna trecută.

Potrivit bilanțului efectuat de autoritățile județene, 6 locuințe din Valea Salciei și una din Cozieni au fost afectate de inundațiile de săptămâna trecută. Totodată, 5 drumuri județene pe o lungime totală de 35 de kilometric, 47 drumuri comunale, în lungime totală de 77 kilometri și 80 drumuri săteşti pe o lungime totală de 94 kilometri au fost afectate.