Noile norme de aplicare a Legii asociațiilor de proprietari

de Stiri Buzau Media

Ministerul Dezvoltării a publicat statutul și regulamentul de condominium pentru asociațiile de proprietari, în conformitate cu noua Lege privind înființarea, organizarea şi funcționarea asociațiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, promulgată și publicată în Monitorul Oficial al României nr. 660 din 30.07.2018. Legea nr. 196/2018 reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înființarea, organizarea şi funcționarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel putin 3 unități de proprietate imobiliară, astfel că ministrul dezvoltării este cel care trebuie să emită un ordin privind normele de aplicare ale noului act normativ.

Una dintre noutățile introduse prin noua lege este cea referitoare la intervalul de liniște pe care locatarii trebuie să îl respecte, extins de la orele de odihnă 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00, cu o altă perioadă a zilei, pe care adunarea asociației de proprietari o poate decide așa cum consideră.

Art. 19 – “(1) Este interzisă tulburarea, fără drept, a liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

(2) Este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22:00 – 08:00, 13:00 – 14:00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniștii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în intervalul __________________5, de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

Notă:

5 Adunarea generală a asociației de proprietari poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/locatarilor din condominiu”.

O altă noutate importantă este că proprietarii vor fi obligați să strângă fondului de rulment, pentru a asigura sumele necesare pentru plățile curente, la nivelul unei luni calendaristice. Asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De asemenea, este important de menționat și noua prevedere cu privire la obligativitatea asociațiilor de a lua măsuri pentru consolidarea și modernizarea locuințelor din condominiu.

Art. 18 – “(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performantei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor“.

Totodată, Președintele asociației de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remunerați pe baza unui contract de mandate, dar în același timp “răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.”  Ordinul ministrului Dezvoltării este afișat pentru 30 de zile, pe pagina instituției, timp în care se pot trimite opinii sau sugestii.