Oscilaţiile de temperatură din această perioadă afectează serios agricultura

de Stiri Buzau Media

agricultura-iarnaTemperaturile prea ridicate pentru această perioadă din an afectează serios agricultura. Culturile au intrat deja în vegetaţie, ceea ce le face mai sensibile. Căldura nefirească poate perturba evoluţia plantelor de grădină, a pomilor fructiferi şi a viţei de vie. Temperaturile acestea pot avea efecte negative asupra unor culturi în condiţiile în care majoritatea plantelor pornesc în vegetaţie. De exemplu, la ceapă, bulbul poate să se păstreze aşa cum a fost sădit sau poate să încolţească. Iar în cazul în care va reveni o perioadă cu temperaturi scăzute, iar bulbul este încolţit, acesta poate degera. Totodată, din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei unui strat de zăpadă, culturile din câmp, care apucă să încolţească, ar putea fi atacate de dăunători.

Pe de altă parte, temperaturile ridicate sunt în beneficiul legumicultorilor şi consumatorilor, pentru că verdeţurile româneşti precum salata, ridichile, ceapa verde, mărarul, pătrunjelul, ar putea apărea pe tarabele din pieţe mai devreme, mult înainte de Paşte, dar şi la preţuri mai mici. Asta deoarece cultivatorii nu mai trebuie să cheltuie bani mulţi pentru încălzirea serelor sau solariilor. Cercetătorii avertizează că dacă în următoarele şapte zile vom avea temperaturi foarte ridicate, neobişnuite pentru jumătatea lunii februarie, apoi se va răci brusc, iar temperaturile vor scădea sub pragul de îngheţ, repercursiunile vor fi semnificative.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns