Până în octombrie, Fiscul va trimite ultimele decizii de impunere pentru persoanele fizice, pentru veniturile din 2017

Până la sfârșitul lunii octombrie 2018, Fiscul va trimite ultimele decizii de impunere pentru veniturile obținute de persoanele fizice, vizate fiind, mai exact, veniturile din anul 2017, prevede un proiect de act normativ relansat recent în dezbatere publică. Inițial, la prima publicare a proiectului, Fiscul voia să stabilească 30 septembrie 2018 ca termen de finalizare a regularizărilor, dar între timp s-a răzgândit. Odată cu introducerea mecanismului declarației unice, începând cu veniturile anului 2018, s-a trecut de la impunerea de către Fisc la autoimpunere.

Proiectul de ordin al Fiscului pentru aprobarea procedurilor privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice, precum și a modelului și conținutului unor formulare a fost relansat joi în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de șeful Fiscului și publicat în Monitorul Oficial. În esență, documentul prevede procedura de stabilire a impozitului anual pe veniturile realizate în 2017 de persoanele fizice, dar și procedura de emitere a ultimelor decizii anuale de impunere. Cu alte cuvinte, aceste decizii de impunere vor fi folosite pentru definitivarea impozitului anual datorat pentru veniturile aferente anului trecut.

Astfel, Fiscul intenționează ca, până în ultima zi a lunii octombrie 2018, să stabilească impozitul final pentru veniturile din 2017 și să transmită deciziile anuale de impunere. Inițial, atunci când a publicat proiectul prima oară, Fiscul se gândea ca termenul să fie finele lunii septembrie 2018. Acestea vor fi ultimele decizii de impunere deoarece, începând cu veniturile din 2018, se aplică mecanismul declarației unice, ce presupune trecerea de la impunerea de către Fisc la autoimpunere. Conform proiectului, persoanele fizice nu sunt obligate să depună declarația unică, pentru veniturile din anul 2017, dacă au apucat să depună formularele 200 și 201. Totuși, pentru cei care au depus și declarația unică, Fiscul va lua în considerare datele din aceasta, nu din D200 sau D201.

Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de șeful Fiscului și publicat în Monitorul Oficial.

fiscvenituri