Pensie 2019: În cazul retragerii de la Pilonul II de pensii, banii acumulați acolo se duc automat la Pilonul I?

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:albayan.ae

Peste nu multă vreme, persoanele care nu mai doresc să contribuie la pensiile administrate privat vor putea face cereri pentru ca banii să se transfere, din momentul efectuării solicitării, la sistemul public de pensii, adică la Pilonul I. În acest context, sunt foarte mulți cei care se întreabă ce se va întâmpla cu banii ce s-au strâns în contul Pilonului II, mai exact, dacă aceștia sunt transferați, în mod automat, la Pilonul I.

Sursa foto:albayan.ae

Spre sfârșitul anului trecut, Guvernul a decis ca cei ce au participat timp de cel puțin cinci ani la fondul de pensii administrat privat sau, după cum mai este el cunoscut, Pilonul II de pensii să poată opta, în baza unei cereri, să se transfere la Pilonul I de pensii (sistemul public de pensii). Altfel spus, aceștia vor decide ca procentul din contribuția la pensii de 3,75% de la Pilonul II să se ducă la Pilonul I.

De aceea, multe persoane se întreabă ce se întâmplă cu suma acumulată la Pilonul II până la momentul trecerii contribuției de 3,75% la Pilonul I. Ei bine, răspunsul la această întrebare este dat chiar de actul normativ care stabilește posibilitatea de retragere de la Pilonul II.

Astfel, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, banii acumulați până în momentul retragerii de la Pilonul II vor rămâne în contul personal al contribuabilului, aceștia putând fi accesați în momentul ieșirii la pensie, scrie avocatnet.ro.

“Fondurile deținute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată”, se precizează în OUG nr. 114/2018. Pe de altă parte, în condițiile în care trecerea contribuției la pensie de la Pilonul II la Pilonul I se face doar în baza unei cereri individuale, cei care vor să contribuie în continuare cu 3,75% din contribuția la pensii la Pilonul II nu trebuie să facă absolut nimic. Așadar, dacă o persoană nu face o cerere de transfer al contribuțiilor la Pilonul I, banii se vor acumula în continuare în contul Pilonului II.

Potrivit legislației din domeniu, sistemul de pensii din țara noastră este bazat pe trei piloni de pensie: Pilonul I sau sistemul public de pensii, Pilonul II sau pensiile administrate privat și Pilonul III – pensiile facultative. Primele două categorii de pensii, respectiv Pilonul I și Pilonul II, sunt pensii obligatorii, dar nu chiar pentru toată lumea, în timp ce Pilonul III – pensii facultative este, după cum îi spune și numele, opțional, iar cei ce vor să se bucure de venituri mai mari după împlinirea vârstei de pensionare pot contribui la acest tip de pensie.

Primele două categorii de pensii, adică Pilonul I și Pilonul II, sunt obligatorii, diferența dintre ele fiind aceea că fondurile Pilonului II sunt administrate de companii private, nu de stat, iar la Pilonul II, spre deosebire de Pilonul I, nu trebuie să contribuie decât persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii.

Știri despre: , ,