Performanțe extraordinare pentru echipa României, la Olimpiadele Internaţionale, desfășurate recent la Tel Aviv și Federaţia Rusă

de Stiri Buzau Media

Lotul olimpic de fizică al României a obținut rezultate remarcabile la a 50-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Fizică: patru medalii de argint și o medalie de bronz.  Ariana Dalia Vlad, Iosif Theodor, Ionel Emilian Chiosa și Ștefan Dolteanu au fost medaliați cu argint, iar Sabina Drăgoi a intrat în posesia medaliei de bronz. Ionel Emilian Chiosa a primit și premiul special Best Creative Solution. Toți componenții lotului sunt elevi ai Liceului Internațional de Informatică din București. Delegaţia României a fost coordonată și însoțită de profesorii Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică din Capitală), Adrian Dafinei și Virgil Băran (Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti). La întoarcerea în țară, echipa va fi întâmpinată și felicitată de către reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fizică s-a desfăşurat la Tel Aviv (Israel), în perioada 7-15 iulie, și a reunit peste 380 de concurenţi din 82 de ţări. Competiția a constat în susținerea a două probe (una teoretică și una experimentală) cu durata de 5 ore fiecare. Un concurent poate obține un scor maxim de 50 de puncte (30 de puncte la proba teoretică și 20 la proba experimentală). Prima Olimpiadă Internaţională de Fizică s-a desfășurat în 1967, la Varșovia (Polonia), cu participarea a 5 țări, inclusiv România. Țara noastră a găzduit competiția de două ori (1972 și 1983).

La cea de-a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare Tuymaada – Yakuția, echipa României a obținut opt premii și locul I în clasamentul pe medalii. Elevii din echipa națională a României au fost premiaţi la toate cele patru discipline din concurs (chimie, matematică, informatică şi fizică), performanță care a plasat țara noastră pe locul I în clasamentul pe medalii al concursului desfăşurat în perioada 8 – 14 iulie, în Yakutsk (Republica Saha/Federaţia Rusă). În funcţie de probele la care au luat parte, olimpicii români au obținut următoarele rezultate:

Fizică: Antonia Alma Ghiță și Eduard-Florin Burlacu (elevi în clasa a X-a la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti)

Informatică: Matei Tinca (clasa a XI-a/CSE Colegiul National de Informatica Tudor Vianu din Bucureşti) și Mircea Danciu (clasa a X-a/Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti)

Chimie: Eugen Marian Piron (clasa a XI-a/Colegiul Național B.P. Hasdeu, Buzău) și Emeric Claudiu Ardelean (clasa a XI-a/Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare)

Matematică: Diana Țolu (clasa a IX-a/Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti) și Darius Lazea (clasa a IX-a/Colegiul Naţional „Gheorghe Șincai” din Baia Mare)

Lotul a fost coordonat și însoțit de Dumitru-Flavius Boian, profesor la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu. În acest an, din România au mai participat formații ce au reprezentat Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” (cinci medalii și două mențiuni), Colegiul Național „Mihai Viteazul” (o medalie și o mențiune), Colegiul Național „Sfântul Sava” din București (două medalii), Liceul Teoretic International de Informatica București (șapte medalii și o mențiune) și Liceul Teoretic National, toate din Capitală.