Petiție online semnată de peste 100 de buzoieni care cer înființarea unui sens giratoriu pe DN 2E85, comuna Mărăcineni

de Stiri Buzau Media

Mai mulți cetățeni solicită autorităților buzoiene, prin intermediul unei petiții online, înființarea de urgență a unui sens giratoriu în comuna Mărăcineni, la intersecția Drumului Național 2- E 85 cu Strada Depozitului. Petiționarii consideră că măsura este necesară deoarece traficul în această zonă este unul foarte intens iar riscul de accidente grave în acea zonă este foarte ridicat. Mai mult, ei adaugă faptul că DN 2E85 se află și în topul celor mai periculoase drumuri, dovadă în aces sens fiind numărul accidentelor rutiere cu consecințe grave și deosebit de grave, având ca urmare numeroase victime și chiar decesul acestora. Pe porțiunea de drum dintre podul Mărăcineni și podul Câlnău există marcaj longitudinal dublu continuu, ceea ce impune șoferilor restricția de a pătrunde de pe un sens pe celălalt.

,,Facem această precizare deoarece, de o parte și cealaltă a acestui sector de drum își au sediul și sunt în stare de funcționare peste 100 de societăți comerciale cu obiect de activitate diferit (Stații de distribuire a carburanților auto; Vânzarea și comercializarea de autoturisme utilaje agricole și cele utilizate în domeniul construcțiilor; Întreținere și reparații pentru autovehicule; Farmacii; Desfacerea și comercializarea mărfurilor alimentare și industriale; Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie și cazare; etc), instituții de învățământ și de cult, precum și unități aparținând Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, de o parte și de alta a acestui important drum public sunt amplasate numeroase clădiri și locuințe ale persoanelor fizice care zilnic, spre și dinspre municipiul Buzău, se deplasează la locurile de muncă ori își conduc copiii la unitățile scolare situate în municipiul de reședință sau în comuna Mărăcineni, chiar în zona sectorului de drum în discuție. În aceste împrejurări, accesul de pe Drumul Național 2 – E 85  pe cele 5 străzi perpendiculare se face foarte greu dar și cu nerespectarea normelor de circulație, în sensul că marcajul logitudinal continuu este în mod frecvent încălcat, în lipsa unei reglementări de natură a facilita pătrunderea pe unul dintre cele două sensuri de circulație, fiecare cu câte două benzi de deplasare”  explică petiționarii.

Semnatarii acestei cereri solicită autorităților să analizeze de urgență oportunitatea înființării unui sens giratoriu la intersecția DN2E85 cu Strada Depozitului, tocmai pentru a veni în sprijinul tuturor participanților la traficul local respective. În susținerea solicitării lor, ei menționează faptul că atât societățile amplasate în zonă, cât și cetățenii care domiciliază în zonele adiacente, dețin în proprietate sau/și exploatează circa 350/400 autovehicule de diferite dimensiuni și categorii.

,,(…) Având în vedere că la dispoziția conducătorilor auto aflați în traficul local pe tronsonul de circa un kilomentru al Drumulul National 2- E 85 nu sunt alternative care să le asigure efectuarea unor manevre de circulație, în condiții de maximă siguranță și legalitate, dar ținând cont și de:

  • Premisele, prioritățile și obiectivele cuprinse în Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada 2016-2020 aprobată de Guvernul României în anul 2016. Aceasta cuprinde, printre alte obiective, si necesitatea creşterii siguranţei rutiere în localităţile liniare de-a lungul drumurilor europene şi  naţionale prin implementarea unor masuri specifice, ceea ce inscrie acest sector de drum european in randul obiectivelor majore de siguranta rutiera din Romania.
  • Importanța activităților unor unități amplasate în teritoriul respectiv;
  • Intensitatea mare și în continuă creștere a traficului rutier și uman din acea zonă;
  • Dezvoltarea rezidentiala in ultimii ani din aceasta zona precum si estimarile reale de expansiune/construire, in continuare, din punct de vedere rezidențial” mai scriu buzoienii în petiția online.

Cele peste 100 de persoane care au semnat această petiție spun că înființarea unui sens giratoriu pe DN 2E85, comuna Mărăcineni este una vitală, în contextual în care în această zonă au avut loc numeroase accidente soldate cu pierderi de vieți omenești.