Primăria Buzău pregătește activități importante ce vor marca Anul Centenar

Primul eveniment cronologic va fi ,,Zilele Alexandru Marghiloman”, în cinstea marelui om politic buzoian care, invitat în calitate de prim-ministru al României în Sfatul Ţării de la Chişinău, la 27 martie 1918 a proclamat unirea cu Basarabia, un prim pas către Marea Unire. În cinstea lui, municipalitatea va construi un monument în apropierea Vilei Albatros din parcul Marghiloman. Statuia va avea o înălţime de 2,80 metri, va fi amplasată pe un soclu din beton. Pentru a fi pusă în valoare şi noaptea, lucrarea va fi iluminată de 4 reflectoare arhitecturale. Potrivit primarului Constantin Toma, pe 17 mai 2018, de Ziua Înălțării și a Eroilor, la Buzău va fi organizat un eveniment național comemorativ de anvergură cu participarea președintelui României, Klaus Iohannis, a premierului, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor oficialități naționale și internationale.

Am invitat aici, Președintele României, prim-ministrul României, președintele Camerei Deputaților, Președintele Senatului, patriarhul Daniel, inclusiv ambasadorii tuturor țărilor cu eroi din Cimitirul Eroilor din Buzău. Deci avem până în acest moment, 8 țări care au fost descoperite că au eroi aici. Mă refer aici la Germania, Turcia, Rusia, Austria, Bulgaria - țări care au luptat în Primul Război Mondial în această zonă. Vor mai fi invitați speciali din țări care au făcut parte la acel moment din Antanta: SUA, Marea Britanie și Franța și am invitat primarii tuturor capitalelor din țările care au eroi în România.

Constantin Toma primarul municipiului Buzău

În centrul activităților se află comemorarea celor peste 10.000 de eroi îngropați în Cimitirul Eroilor din municipiu.

Avem aici eroi inclusiv de la Războiul de Independență din 1877, avem eroi din al doilea Război Balcanic de la 1913, avem o mulțime de eroi din Primul Război Mondial, peste 10.000, la care se adaugă peste 7.000 de eroi necunoscuți. De asemenea, avem eroi din Al Doilea Război Mondial, avem eroi de la Revoluția din 1989, și, din păcate, avem și eroii zilelor noastre, din Afganistan.

Constantin Toma primarul municipiului Buzău

Edilul șef a avut întâlniri și discuții cu șeful Statului Major General și cu ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, în urma cărora s-a stabilit semnarea unui protocol de colaborare cu Armata pentru a asigura organizarea acestui eveniment de amploare. Pentru activitățile importante ce vor fi organizate în acest an, ce reprezintă pentru România momentul împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire, municipalitatea va primi o sumă importantă de la Guvern. Sume importante vor fi alocate Bisericii Eroilor, Domului Central, Cimitirului Eroilor precum și mai multor sectoare ale cimitirului care vor fi renovate.

Alexandru MarghilomanAnul CentenarCimitirul Eroilorinvitati