Profesori de la Colegiul Economic Buzău, prezenți în Polonia, în cadrul unui proiect european

de Stiri Buzau Media

Colegiul Economic Buzău implementează în prezent proiectul   “INNOVATIVE TOURISM-COLLECTING CULTURAL HERITAGE THROUGH INTERGENERATIONAL WALKS ” finanţat în cadrul programului Erasmus + al Comisiei Europene, pe perioada 2018-2021. Institutiile partenere ale acestui proiect sunt  Danske Gymnastik og Idrætsforen, Vestjylland/ Danemarca- coordonatorul proiectului, Ayuntamiento de Ceutí/ Spania, HOP UBIQUITOUS SL/ Spania, Gaziosmanpasa University/ Turcia, Stowarzyszenie Szansa dla Aktywnych/ Polonia, Grad Varazdin (City of Varazdin)/ Croația. Municipalităţi, organizații nonguvernamentale, unităţi din învăţământul profesional şi tehnic, universităţi şi o companie privată colaborează pentru a identifica metode de a pune în valoare resurse turistice relevante. Caracterul de noutate al acestui proiect constă în faptul că se dorește o activare a persoanelor de vârsta a treia care vor fi incurajate să împărtășească povești, legende, anecdote despre locuri și oameni generațiilor mai tinere. Principalul scop al proiectului este acela de a îmbunătăţi calitatea vieții persoanelor de vârsta a treia, seniorilor, de a le facilita legătura cu generațiile mai tinere și procesul de comunicare cu acestea. Dar în același timp se urmărește îmbunătățirea imaginii comunităţilor în scopul atragerii de turişti  şi a creşterii capacităţii turistice, a dezvoltării micilor afaceri locale.

A doua întâlnire de proiect a avut loc în  Polonia în mai 2019, iar SDA a fost organizatorul principal. Tema acestei întâlniri a fost „Formarea și dinamizarea grupurilor intergeneraționale”.Cele două zile de lucru au fost foarte intense cu nenumărate și variate activități. Prima zi a întâlnirii a avut loc la Centrul Cultural al orașului Przygodzice, un exemplu de bune practici în ceea ce privește activități în grupuri intergeneraționale. Reuniunea a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de primarul oraşului, care a urat participanţilor mult success în derularea proiectului.Primarul a prezentat exemple de bună practică din comunitate și planuri de viitor. Comunitatea se poate lăuda cu o nouă sală de spectacole foarte modern, o nouă școală, un număr de 5 biblioteci( la 12000 locuitori), proiecte foarte interesante de promovare a obiectivelor turistice. O comunitate mică, dar foarte activă.  A fost vizitată una din biblioteci care se poate lăuda cu 16 000 de cărți, 1800 cititori și un număr de 40 000 cărți imprumutate anual. A urmat o sesiune în care partenerii au prezentat rezultatele focus grupului ce a fost derulat în cele 6 țări partenere. Au fost discutate punctele comune și deosebirile constatate.

Ziua a continuat cu o sesiune de prezentări de exemple de bună practică din cele 6 țări partenere.Multe exemple interesante cu privire la realizarea de activități intergeneraționale au fost discutate și a fost realizată o bază solidă pentru continuarea proiectului. A urmat o vizită cultural la castelul Goluchow și am urmărit prezentarea realizată de un voluntar senior. A doua zi a fost dedicată diverselor ateliere, cum ar fi Modalități de a încuraja persoanele în vârstă să participe ca voluntari în plimbări culturale; Recrutarea de voluntari seniori; Cum pot fi motivate grupurile intergeneraționale pentru a deveni o parte activă a societății și Dinamizarea grupurilor intergeneraționale. Au urmat două prezentări dedicate dezvoltării rezultatelor intelectuale, respectiv Povestirile ne conectează, realizată de reprezentanții Universității Gaziosmanpasa și CO CREW aplicație web, realizată de HOP Ubiquitous SL. Ultima parte a zilei a fost dedicată discuțiilor cu privire la managementul de proiect și raportul intermediar. Colegiul Economic Buzău a fost reprezentat la întâlnire de profesoarele Cătălina Ileana Poştovei, Lucia Olteanu. Proiectul constituie o sursă de inspiraţie şi de bune practici pentru comunităţile locale care doresc să îşi dezvolte sectorul turistic, iar judeţul nostru are un mare potenţial neexploatat.

Știri despre: , ,