Profesori din Spania, Italia, Lituania și Polonia, prezenți la Buzău în cadrul unui proiect european, derulat în parteneriat cu Colegiul Economic

Anul școlar 2019-2020 marchează al doilea an al unui proiect finanțat de UE, Erasmus + KA2: Let’s BET for heritage/  2018-1-ES01-KA229-049878_2, proiect ce se derulează în cadrul Colegiului Economic Buzău pe parcursul a doi ani. O mobilitate a profesorilor a avut loc în perioada 29.09- 03.10.2019, mobilitate ce s-a desfășurat  în Buzău.  La întâlnirea de lucru s-au prezentat 9 profesori din cele 4 țări partenere: Spania, Italia, Lituania, Polonia. Profesorii oaspeți au fost însoțiți și asistați pe durata șederii lor de 12 profesori ai Colegiului Economic Buzău. Colegiul Economic Buzău  este partener în acest proiect cu IES Nosa Señora dos Ollos Grandes-Lugo/ Spania, Istituto di Istruzione Superiore „G. Galilei”- Avezzano/ Italia, Powiatowe Centrum Ksztalcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wieliczce- Wieliczka/ Polonia, Druskininku Ryto gimnazija- Druskininkai/ Lituania, coordonatorul fiind şcoala din Spania. Întâlnirea a fost dedicată  unor workshopuri cu tematica: ”Posibilități de valorizare a patrimoniului de către agenți economici” și ” Modalități de promovare a patrimoniului”. Activitățile cele mai importante desfasurate au fost :

  • Programul săptămânii a fost prezentat de coordonatorul român.
  • Workshop de monitorizare a rezultatelor proiectului.
  • Workshop de planificare a anului doi de proiect:Mobilități următoare, perioadă;Rezultate asteptate; Comunicare între parteneri; Evaluarea mobilităților; Monitorizarea proiectului.
  • Partenerul italian a detaliat următoarea mobilitate din Italia.

Profesorii spanioli au condus un atelier despre antreprenoriat, cum să derulăm o afacere legată de patrimoniu, cum să vă promovați afacerea și patrimoniul. Partenerul italian a prezentat un exemplu de bună practică a companiei Aurelia din Avezzano. Partenerul român a prezentat un exemplu de bună practică: inițiativa Ținutul Buzăului a unui ONG (Asociația Ținutul Buzăului) care promovează regiunea Buzău și încearcă să o includă ca Geoparc în cadrul programului UNESCO.

Călătorie de studiu la Vulcanii Noroioși. Participanții vizitează zona, identifică agenții economici și exemplele de bună practică. Participanții au vizitat Conacul Grigorescu și au aflat cum să promoveze patrimoniul cu ajutorul unui site: https://terracarpatica.com/, exemplu de bună practică. A fost organizată o sesiune de gătit cu produse locale și folosind rețete locale. Participanții au participat la lecții de antreprenoriat și de engleză oferite de profesorii români și au vizitat Colegiul Economic Buzău.

A fost organizată o vizită la Centrul Cultural Margiloman, urmată de  o conferință cu exemple de bune practici oferite de școlile care desfășoară proiecte de patrimoniu, companii, ONG-uri. Lista vorbitorilor: IES Nosa Señora dos Ollos Grandes-Lugo / Spania;  Istituto di Istruzione Superiore „G. Galilei” – Avezzano / Italia; Powiatowe Centrum Ksztalcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wieliczce- Wieliczka / Polonia; Druskininku Ryto gimnazija- Druskininkai / Lituania; Colegiul Economic Buzău; Școala Gimnazială Măgura; Școala Gimnazială nr 1 Râmnicu Sărat; Liceul cu Program Sportiv I B Soter Buzău; Asociația Exploratorilor Buzău și Fundația pentru Tineret Buzău.

Conferința a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Județean Buzău. Au fost prezenți: Inspector general Adjunct Daniela Palcău, inspectori școlari: Cristina Drugă, Tony Nicolae, Veronica Trandafir, reprezentanți ai CCD Buzău, Europe Direct Buzău, Centrul Cultural Județean Buzău. Vizitarea unor agenți economici din județul Buzău, a Centrului de interpretare de la Bozioru(Muzeul Trovanților) au completat lista activităților derulate de oaspeții liceului nostru. Acest proiect este finanțat cu susținere din partea Comisiei Europene.

colegiul economicprofesori