Restituire taxă auto 2018: De ce nu primești încă banii, deși ai depus toate hârtiile?

de Stiri Buzau Media

Perioada de restituire a fostelor taxe auto (taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante) a început la 1 ianuarie, conform legislației în vigoare, dar banii plătiți ca timbru de mediu nu se vor restitui șoferilor mai devreme de 1 septembrie. Teoretic, cei care au depuse deja cereri și le-au fost admise, cu atât mai mult cei care aveau deja promisiuni oficializate de restituire, ar trebui să primească deja banii. Însă, așa cum a subliniat recent pentru redacția noastră Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), banii se vor da înapoi pe tot parcursul acestui an.

Posibilitatea de a recupera fostele taxe auto și timbrul de mediu plătite în trecut de proprietarii de mașini a apărut anul trecut, pe 7 august, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017. De atunci, plătitorii au putut depune cererile la autoritățile fiscale, chiar și dacă vânduseră între timp mașina, chiar dacă au cumpărat-o în leasing, au pierdut dovada plății sau aveau hotărâri judecătorești prin care câștigaseră dreptul la restituirea banilor. Mai nou, Executivul a decis ca nici dovada plății să nu mai trebuiască adusă pentru a cere restituirea, nici copia după talon sau după cartea de identitate a vehiculului. Cereri se mai pot depune chiar și acum, conform OUG nr. 52/2017.

Cert este că unii contribuabili care au depus deja cereri de câteva luni, care le depuseseră mai demult sau aveau decizii definitive de la instanțe se plâng acum de întârzierile organelor fiscale. Din comentariile unora dintre cititorii avocatnet.ro am dedus chiar că organele fiscale fie nu știu ce să le spună despre stadiul cererilor lor, fie le dau răspunsuri contradictorii. În acest sens, am cerut un punct de vedere oficial celor de la Finanțele Publice. Plecând de la prevederile normelor legale în baza cărora se fac aceste restituiri, reprezentanții ANAF precizează:

„Precizăm că restituirea acestor taxe/timbru de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire (…) În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenței cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire, solicită Administrației Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule”, potrivit răspunsului oferit redacției noastre, în urma prezentării calendarului oficial de restituire.

Într-adevăr, conform ordonanței, perioada de restituire pentru fostele taxe auto nu s-a terminat, aspect subliniat și de reprezentanții ANAF. Iar perioada de restituire pentru timbrul de mediu nici măcar nu a început – se dă startul abia în septembrie anul acesta, ceea ce înseamnă că, până atunci, nici nu se pune problema restituirii vreunui ban. Reamintim că perioadele restituire sunt următoarele, conform ordonanței:

  • 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 – pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019 – pentru timbrul de mediu.

Cei care au început să depună cereri chiar și de anul trecut și care nu sunt în situațiile „privilegiate”, pe care le detaliem mai jos, pot primi banii chiar și în ultima zi a perioadelor de mai sus. Totuși, aceeași ordonanță prevede că banii se dau înapoi celor care au hotărâri judecătorești în 120 de zile de la depunerea cererilor (dar nu mai devreme de la începerea perioadelor de restituire enunțate mai sus).

Practic, aceștia ar fi trebuit să înceapă deja să primească banii, mai repede ca ceilalți, dacă au depus deja cererile (mai puțin timbrul de mediu, unde nu s-a început încă restituirea banilor). Mai repede ar trebui să primească banii și cei care depuseseră deja cereri înainte de 7 august 2017 și care au fost admise – tot într-un termen de 120 de zile, dar de la data de 29 decembrie 2017 (când au intrat în vigoare normele de aplicare ale OUG nr. 52/2017). Concluzia este următoarea:

  • în primul rând, banii vin prin Administrația pentru Fondul de Mediu, de principiu, în baza cererilor făcute de organele fiscale, deci canalul prin care se face restituirea nu le concentrează doar pe acestea din urmă, ci mai multe autorități ale statului (prin urmare, lucrurile se pot complica pe parcurs);
  • în al doilea rând, solicitanții care nu se află într-una dintre situațiile mai avantajoase (cereri deja depuse și admise de mai demult ori decizii definitive obținute în instanțe) vor putea primi banii până la finalul anului 2018;
  • în al treilea rând, restituirea timbrului de mediu nu se face momentan, deci, nici nu are rost să fie adresate solicitări organelor fiscale cu privire la banii respectivi.
Știri despre: , ,