Restituire taxe auto: Cererile simplificate pot fi acceptate acum de organele fiscale. Normele au apărut în Monitor

de Stiri Buzau Media

Cererile pentru restituirea banilor plătiți în trecut pe fostele taxe auto se pot face acum fără anexarea dovezii plății și a altor documente, deși chestiunea era posibilă teoretic de ceva vreme, existând deja și un model de cerere simplificat. Normele metodologice pentru restituirea taxelor auto au fost modificate luni, printr-un ordin al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), iar autoritățile fiscale au, în sfârșit, toate instrumentele legale pentru a primi cererile fără toate acele documente.

Pe 30 martie 2018 a intrat în vigoare o simplificare la nivelul birocrației din recuperarea fostelor taxe auto plătite în anii trecuți de proprietarii de mașini: OUG nr. 25/2018 a modificat OUG nr. 52/2017 (actul care a introdus dreptul la recuperarea banilor) prin eliminarea obligației de a anexa la cererea de restituire a documentului doveditor al plății taxelor auto/timbrului de mediu, precum și a copiilor cărții de identitate a autovehiculului și a certificatului de înmatriculare.

Problema este că această simplificare nu a avut până acum efect concret în practică, întrucât nu s-a putut aplica în lipsa unor norme corespunzătoare. Abia după o lună, MFP a pus în dezbatere modificările efective la cererea de depunere și la normele de punere în aplicare ale OUG nr. 52/2017 și tocmai luni au apărut în numărul 457 al Monitorului Oficial.

Ordinul MFP nr. 2010/ 2018 se aplică, așadar, de luni, ceea ce înseamnă că autoritățile fiscale pot să primească cererile de restituire a fostelor taxe auto și fără anexarea dovezii plății și fără copia cărții de identitate a mașinii și a certificatului de înmatriculare.  „Contribuabilul are dreptul la restituirea sumei și în cazul în care aceasta nu este indicată cu exactitate. În acest caz, organul fiscal central sau, după caz, Administrația Fondului pentru Mediu, în urma verificărilor procedurale a bazelor de date identifică suma exactă care urmează a fi restituită”, scrie în noua cerere de restituire.  În altă ordine de idei, într-un răspuns recent oferit de ANAF cu privire la restituirea efectivă a banilor către cei care au depus deja cereri, Agenția a explicat faptul că banii nu se restituie tuturor deodată, ci pe întreaga perioadă de restituire, așa cum a fost reglementată.

Știri despre: , ,