S-au afișat rezultate la examenul naţional de definitivare în învăţământ, după contestații. Județul Buzău are un procent de promovabilitate de aproape 80%

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: MEN
Sursa foto: MEN

Ministerul Educației a afișat rezultatele la examenul naţional de definitivare în învăţământ, după contestații, iar la nivel național, procentul final de promovare  este 77,89% (în creștere cu 2,61%, comparativ cu rezultatele inițiale: 75,28%).  1.079 de candidați au depus contestații, iar 169 dintre aceștia au obținut medii peste 8 în urma soluţionării acestora. De asemenea, după reevaluarea lucrărilor contestate, 128 de candidați au primit nota 10 ( față de126 câți au fost în prima fază). Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmbovița (87,06%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în județul Călărași (57,14%).  Buzăul se situează printre primele 15 județe privind gradul de promovabilitate, cu un procent de 78,9%. Dacă la toate inspecțiile și portofoliu, candidații au obținut, cu mici excepții, note de 10, la proba scrisă lucrurile au stat cu totul altfel. Spre exemplu, au fost profesori care au obținut note de 3 și 4, deși la probele practice au obținut nota maximă. Cert este că 21 de cadre didactice nu au trecut examenul de definitivat. Per total, din cei 95 de candidați, 29 au obținut medii între 9 și 9.86, iar 45 au obținut medii între 8 și 8.98.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Știri despre: , ,