Sanitas SPMS Săpoca: ,,A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuți”

de Stiri Buzau Media

Conducerea sindicatului Sanitas Sapoca precizează într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook că în repetate rânduri a anunțat lipsa de personal din cadrul unității medicale. Totodată se menționează că ,,este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal”. Pe de altă parte, conducerea sindicatului Sanitas Sapoca precizează în mesaj că sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut s-a diminuat la 50%. Iată mesajul complet postat de Sanitas SPMS Săpoca:

,,Conducerea sindicatului Sanitas Sapoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care și au pierdut viața pacienții din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuții intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-am sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului și memoriile către minister. A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuți. De asemeni, sporul de periculozitate de 75% pe care l-am avut ni s-a diminuat la 50%, motivând că nu sunt bani. Sindicatul a acționat în instanța spitalul, a sesizat ITM-ul pentru condițiile precare în care lucrăm și sperăm că cineva va lua decizii corecte pentru siguranța noastră cât și a pacienților. Dragi colegi. Știu lupta noastră e dificilă dar vom continua indiferent câte piedici ni se vor pune. Fiți calmi, uniți și împreună vom învinge!”.

Autorul atacului de noaptea trecută de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca nu a fost audiat după eveniment, el este sedat și se află, sub paza lucrătorilor SAS ai IPJ Buzău, într-un salon al unității medicale. În cauză s-a deschis un dosar penal sub aspectul infracțiunii de omor calificat. Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a emis un comunicat de presă care vine cu precizări privind modul în care s-a produs atacul: ,,Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a fost sesizat că în noaptea de 17/18.08.2019 un pacient ( L.N. în vârstă de 38 de ani), ce se afla internat voluntar în Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca datorită unor afecțiuni medicale cauzate de consumul de alcool, cu un stativ metalic pentru perfuzii, a lovit 3 pacienți din același salon, care au decedat.

Cu același obiect, autorul a mai lovit alți 10 pacienți din saloanele învecinate, unul dintre aceștia decedând ulterior. După comiterea faptei, a încercat să părăsească spitalul, fiind însă prins și imobilizat de un echipaj de poliție aflat într-o altă misiune în acest loc. În cauză s-a început urmărirea penală, sub aspectul infracțiunii de omor calificat, prevăzut de art. 188 al. 1, art. 189 al.1, lit. f. C.P. În prezent, autorul faptelor se află sub tratament la aceiași unitate spitalicească, sub paza lucrătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al I.P.J. Buzău. Urmează ca după audierea autorului în calitate de suspect să se solicite instanței de judecată luarea măsurii internării nevoluntare, pentru a se stabili printre altele dacă acesta a avut discernământul păstrat la momentul comiterii faptei.”

Știri despre: , ,