Se anunță din nou trafic infernal, în zona podului de la Mărăcineni! Apele au spulberat din nou podul de tuburi

de Stiri Buzau Media

Din cauza ploii torențiale, râul Buzău s-a umflat în această după-amiază și  pentru a treia oară în acest an, podul de tuburi dintre satul Stăncești, comuna Vadu Pașii – balastieră – DN2B (șoseaua Buzău-Brăila) a fost luat de ape. ,,Având în vedere debitul mare, ploile din amonte, cei de la Baraj de la Siriu deversează apele, având în vedere presiunea mare ce se acumulează de pe zona munților. Automat crește debitul, tuburile sunt expuse și efectiv se dislocă”, a declarat Ion Dragu administratorul public al comunei Vadu Pașii.

Prima oară, când tuburile de la mijlocul albiei râului au fost dislocate, s-a întâmplat pe la jumătatea lunii martie a acestui an. Mai apoi, în urma ploilor de la finele lunii iunie, podul a fost luat din nou de ape, ceea ce a făcut ca șoferii care doreau să ajungă în Vadu Paşii, să renunțe la această rută. Podul de tuburi de la balastiera Vadu Paşii a fost extrem de tranzitat de şoferi în încercarea de a evita aglomeraţia de la podul Mărăcineni. După ce acesta a fost luat de ape, în urma ploilor torențiale din luna iunie, şoferii au fost nevoiţi să aştepte şi câteva ore la Podul de la Mărăcineni pentru a ajunge la Buzău. După mai bine de două săptămâni de la incident, podul a fost repus în funcțiune. ,,Atunci nu am putut interveni pentru că tuburile au fost duse în aval, la o distanță de vreo 100 – 150 de metri, deci cum a fost debitul apei, le-au luat și a trebuit să le tragem pe albia râului cu buldozere, cu excavatoare, să le împingem și să le aducem la locul lor. (…)  Săptămâna aceasta se anunță ploi pentru câteva zile, să sperăm că la munte nu va ploua în cantități mari. Dacă vor fi cantități mari de precipitații, atunci automat  și debitul râului Buzău va fi mare”, a mai adăugat pentru Buzăumedia, Ion Dragu.

Se pune însă întrebarea ce se poate face pentru a se mai evita astfel de situații. Administratorul public al comunei Vadu Pașii a explicat că  aceste tuburi sunt pe proprietatea Apelor Române Buzău-Ialomița și nu se poate interveni asupra acestui pod pentru a-l consolida și a se evita astfel situațiile de acest gen.

,,Tuburile sunt în zona bazinală a râului Buzău, deci sunt pe proprietatea Apelor Române Buzău-Ialomița de care aparținem noi și nu putem face nimic pentru a interveni să le betonăm, să le ancorăm. Plus de asta, nici autorizările nu se dau pentru așa ceva. Practic, este un drum pentru deservire industrială, deci nu este un drum comunal sau un drum sătesc”, ne-a mai explicat administratorul public al comunei Vadu Pașii. Cert este un lucru, traficul pe DN2E85 în zona podului de la Mărăcineni va fi din nou un calvar pentru toți șoferii care vor tranzita acest tronson de drum. ,,Acum ne-ar putea ajuta Prefectura, pentru fluidizarea traficului pe DN 85 în zona podului de la Mărăcineni, plus de asta  va fi chin și amar. Deci o să stăm și pe dus, și pe întors, atâ pentru cei care intră în Buzău, cât  și pentru cei care ies , mai mult o oră ca să trecem râul Buzău. Dar până la urmă nu depinde de nimeni, de fapt depinde totul de debitul apei. Dacă debitul este foarte mare, nu se poate lucra”, a mai spus Ion Dragu.