Se va modifica regulamentul școlilor! Telefoanele vor fi ținute în locuri special iar serviciul pe școală va fi interzis

În timpul orelor, telefoanele mobile ale elevilor vor fi ținute într-un loc special, serviciul pe școală va fi interzis, iar copiii nu vor mai putea fi sancționați pentru că nu poartă uniforma. Acestea sunt doar o parte dintre noutățile care urmează să apară în regulamentul școlilor, conform unui act normativ ce va fi publicat în curând în Monitorul Oficial.

Este vorba, mai exact, de Ordinul Ministerului Educației nr. 3.027/2018, care va modifica regulamentul școlilor în ziua în care va fi publicat în Monitorul Oficial. Practic, vorbim de o simplă formalitate, care mai mult ca sigur va fi dusă la bun sfârșit în aceste zile. Principalele schimbări ce vizează copiii și părinții sunt prezentate succint în continuare.

  1. 1. În timpul orelor, telefoanele mobile vor trebui ținute într-un loc special. O regulă nou-nouță ce va apărea este obligația de a ține telefoanele mobile ale elevilor în locuri special amenajate din clasă, acestea fiind setate astfel încât să nu deranjeze orele.
  2. Serviciul pe școală va fi interzis, din moment ce aceasta este o măsură care limitează accesul elevilor la educație. Totodată, va fi interzisă interzicerea participării la cursuri, dar și sancționarea copiilor pentru că nu poartă uniforma la școală.
  3. Părinții, obligați să însoțească la școală și preșcolarii, nu doar elevii din învățământul primar. Prevederile recent aprobate de minister vor completa și obligația de însoțire a copiilor la școală. Dacă acum se face referire doar la elevii din învățământul primar, în curând se va face referire și la preșcolari.
  4. Părinții, scutiți de obligația însoțirii dacă transportul îl asigură școala. Mai exact, părinții nu vor trebui să însoțească elevii dacă transportul acestora se face cu microbuzele școlare.
  5. Implicarea copiilor în strângerea sau gestionarea de fonduri va deveni abatere disciplinară. Această faptă este interzisă actualmente, însă în curând va deveni și abatere disciplinară.
  6. Amenda pentru părinții care nu-și duc copiii la școală, o certitudine. În prezent, părinții care nu asigură școlarizarea elevilor în perioada învățământului obligatoriu pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 100 și 1.000 de lei (ori sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității). Conform noului ordin, cuvântul „poate” va fi înlocuit cu cuvântul „este”.
  7. Transferul elevilor de liceu va fi posibil și fără a se ține cont de medie. Mai precis, elevii de liceu de clasa a IX-a se vor putea transfera, indiferent de medie, în situații medicale excepționale. Acum, regula este că transferul este posibil dacă media de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se cere transferul.
  8. Notele nu vor putea fi folosite ca mijloc de constrângere a copiilor. Rezultatele evaluărilor, indiferent că este vorba de note, calificative sau punctaj, nu vor putea fi folosite ca mijloc de constrângere a elevilor, se arată în noul ordin de ministru. Acestea vor reflecta exclusiv rezultatele învățării. În momentul de față, regulamentul școlilor nu conține o asemenea prevedere.
  9. Profesorii care au copii la școală nu vor putea să fie reprezentanți ai părinților în consiliul de administrație. Asta doar în principiu, pentru că va exista și o excepție: situația în care consiliul reprezentativ al părinților și asociația de părinți nu pot desemna alți reprezentanți. Aceste prevederi nu există actualmente în regulamentul școlilor.

Atenție! Ordinul Ministerului Educației nr. 3.027/2018 nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial.

regulament scolarschimbareserviciul pe școalătelefoane