Secretarul de Stat în MAI, dr. Raed Arafat vine în județul Buzău, pentru a vedea situația din teren în urma inundațiilor

de Stiri Buzau Media

Dezastrul din unele localități din țară dar și din județul Buzău produs ca urmare a inundațiilor i-a determinat pe șefii de la București să impună măsuri urgent. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat în această dimineață  comandamentul de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente. Astfel, în cadrul acesteia, prefectul Carmen Ichim a prezentat bilanțul la nivelul județului Buzău, potrivit căruia avem sate izolate cu peste 300 de suflete, precum și drumuri județene și comunale afectate.

,,Din cauza precipitațiilor de aseară în 4 comune avem ceva probleme cu izolații de sate. În comuna Lopătari avem 2 sate izolate, atât auto cât și pietonal – satul Vârteju cu 100 de familii. Se poate ajunge la ei pe undeva pe la pădure. În comuna Cănești avem satul Șuchea izolat complet cu 180 de persoane. În Chiliile avem 3 sate izolate traficului auto – Trestioara, Crevelești și  Budești. În Brăiești avem izolat un singur sat, cu 20 de case. Avem probleme pe drumurile comunale în ceea ce privește drumurile din zona de munte, pentru că în continuare plouă , intensitatea este mai mică dar plouă. Nu avem probleme la Electrica, toți consumătorii sunt alimentați. Pe drumurile județene a fost afectat DJ 203 L ce face legătura între comuna Odăile și comuna Brăiești. Acolo aseară a fost întreruptă circulația, s-a acționat  de către Consiliul Județean și se poate circula. Pe DN 10, azi dimineață între km 78 și km 94 au fost căderi de bolovani care au fost îndepărtate de Secția Drumuri Naționale. Acum se circulă”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

În urma acestui bilanț, ministrul MAI, Carmen Dan a dispus ca Secretarul de Stat în MAI, dr. Raed Arafat să vină în județul Buzău, pentru a vedea situația din teren în urma inundațiilor. ,,Domnul Secretar de Stat Arafat pleacă acum la către Bacău și se va opri în județul Buzău.Vreau Covasna și Brașov dar am inclus și Buzăul în traseul dumneavoastră. Vreau de la nivelul Prefecturilor vreau pe teren tot personalul. Vreau doamna Prefect să plecați acum pe teren, să vedeți situația exactă și să raportați în permanență situația”, a declarat ministrul MAI, Carmen Dan.

Imediat după videoconferință echipe mixte formate din prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, subprefectul Sorin Gheorghe, vicepreședintele Consiliului Județean, adrian Petre,inspectorul șef, colonel Viorel Găvăneanu, șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu”, Comisarul șef de poliție, Laurențiu Pantazi – șeful Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, locotenent colonel Virgil Cueru, împuternicit Inspector Șef al  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean și reprezentanții de la Drumuri Naționale Sucursala Buzău au plecat pe teren în zonele afectate de ploile din ultima perioafă.

Zona de munte a județului este în continuare grav afectată în urma ploilor care au căzut toată săptămâna și care, vineri după-amiază, au culminat cu o rupere de nori care produs prăpăd în unele localități din județul Buzău. Afectate au fost sate din comuna Brăiești, Lopătari și Mânzălești, Chilii, Scorțoasa și Berca unde după ploaie debitul Sărățelului s-a mărit considerabil.  Câteva sute de locuitori din satele Vârteju și Petrăchești au rămas izolați după ce podurile de tuburi sau punțile care asigurau accesul în zonă au fost afectate de viitură. Apa a intrat în gospodării și la Cislău și Gherăseni, dar și în zona de câmpie a județului, la Moisica.