STATISTICĂ PRIVIND SITUAȚIA INTERVENȚIILOR LA INCENDIILE DE VEGETAȚIE USCATĂ -SEMESTRUL I 2022-

de Stiri Buzau Media

În semestrul I al anului curent, la nivelul judeţului Buzău au fost înregistrate nu mai puțin de 621 arderi necontrolate de mirişti, culturi şi vegetație uscată a căror gestionare a necesitat intervenția serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, a serviciilor voluntare precum şi a personalului Direcţiei Silvice Buzău, acolo unde au fost afectate păduri sau litieră.

Față de aceeași perioadă a anului 2021 când au avut loc doar 98 astfel de situații de urgență, din cauza unor factori determinanți cum ar fi lipsa precipitațiilor, temperaturile atmosferice ridicate necorespunzătoare sau intensificări ale vântului precum şi încercările de igienizare de către unii cetățeni a terenurilor proprii, începutul anului curent a adus o creştere semnificativă a incendiilor de vegetație uscată, cele mai multe având loc în luna februarie, când au avut loc nu mai puțin de 170 de intervenții la incendii de vegetație uscată, o medie de aproximativ 11 pe zi.

La nivelul judeţului Buzău, astfel de incendii au afectat o suprafață totală de aproximativ 9920 ha de mirişti, vegetație uscată, pădure și litieră, cele mai semnificative arderi necotrolate fiind înregistrate în perioada februarie-martie, când au ars aproximativ 8488 ha.

Din totalul de 621 intervenții, serviciile profesioniste pentru situații de urgență au intervenit pentru gestionarea efectelor produse de arderile necontrolate de vegetație uscată la 592 de cazuri, din care 171 in cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgenţă sau personal din cadrul altor instituții cum ar fi Direcția Silvică Buzău sau Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău.
De menționat că 19 astfel de incendii au fost stinse exclusiv de serviciile voluntare pentru situații de urgență și 10 de către personal din cadrul Direcţiei Silvice Buzău.

____________
Istrița:
După efectele avute asupra faunei, florei sau a mediului, cea mai semnificativă ardere necontrolată s-a produs în data de 26.03.2022, când în jurul orei 13.08 a fost anunțat prin apelul unic 112, un incendiu de vegetație uscată pe raza unității administrativ-teritoriale Breaza, cu pericol de propagare la o pădure de pini. După recunoaşterea executată de primele forte de intervenție ajunse la fața locului s-a determinat că incendiul se manifesta la o pădure de pini şi vegetație uscată, favorizat de condițiile atmosferice (vânt puternic).

La locul intervenției au fost concentrate forte şi mijloace din cadrul subunităților de intervenție, a fost activată grupa operativă a inspectoratului, s-a trecut la nivel alertă roşie la Detaşamentului de Pompieri Buzău şi au fost cerute în sprijin forțe și mijloace din cadrul ISU Prahova, ISU Vrancea și USISU Ciolpani, care au acționat pe sectoare de intervenție pentru localizarea şi stingerea incendiului. Au mai participat la intervenție personal din cadrul IJJ Buzău, Direcției Silvice Buzău, SVSU Breaza şi SVSU Pietroasele.
În data de 27.03.2022 cu sprijinul aerian al Ministerului Apărării Naționale, 2 aeronave Spartan au efectuat câte 4 transporturi de apă asupra focarelor, intervenţie continuând să se desfăşoare şi terestru până la lichidarea acestuia în data de 29.03.2022.

În urma incendiului au ars aproximativ 300 ha vegetație uscată și 50 ha pădure în UAT Breaza, respectiv 6 ha pădure în UAT Pietroasele.

Ca şi măsuri întreprinse în contextul creşterii numărului arderilor necontrolate de vegetaţie, în urma ordinului inspectorului general al IGSU, la nivelul ISU Buzău, conform planului propriu de acțiune, începând cu data de 24.03.2022 personal din cadru inspectoratului și din cadrul subunităților de intervenție execută zilnic acțiuni de informare preventivă prin desfăşurarea de misiuni de patrulare şi de transmitere de mesaje preînregistrate în unităţile administrative unde se înregistrează incendii de vegetație uscată.
Totodată, din ordinul prefectului judeţului Buzău, s-au constituit comisii mixte formate din reprezentanți din cadrul Instituției Prefectului-Județul Buzău, I.S.U. Buzău, I.P.J. Buzău, I.J.J. Buzău, A.P.I.A. Buzău şi Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, în vederea organizării de întâlniri zonale cu reprezentanți ai unităţilor administrativ-teritoriale pe teme de actualitate pentru administrațiile publice locale şi comunități, inclusiv privind gestionarea incendiilor de vegetație uscată.

Deasemenea, în conformitate cu ordinul inspectorului general al IGSU şi în contextul temperaturilor atmosferice ridicate şi lipsei de precipitații din ultima perioadă, la nivelul ISU Buzău s-au întreprins unele măsuri de intensificare a activităților de prevenire a arderilor necontrolate de vegetație uscată în zona de competență.

 

Știri despre: