Statisticile cu care lucrează Ministerul Educației: În medie, la nivel național sunt aproape 22 de elevi per clasă. Cifre foarte mari pentru preșcolar și mari în primar și liceu

de Stiri Buzau Media

O problemă acută a învățământului românesc a fost adusă în prim-plan de criza Covid-19 și de imposibilitatea de a asigura distanțarea între elevi, în multe situații: numărul prea mare de elevi într-o clasă. Problema este comună în orașele mari, dar cifrele sunt trase în jos, statistic, de orașele mici și ruralul depopulat. Cum arată cifrele pe care Ministerul Educației le are la dispoziție? La nivel național, într-o clasă sunt în medie peste 21 de elevi, cifrele sunt considerabil mai mari pentru urban, iar la nivelul ciclurilor de învățământ cifrele medii depășesc limita maximă legală în preșcolar, și depășesc considerabil media legală în primar și gimnazial.

  • Informațiile statistice sunt esențiale pentru autorități când elaborează politici publice și legi. Iar problema numărului de elevi per clasă a fost un element-cheie în deciziile pe care le-au luat autoritățile din România și din toată lumea, atunci când au stabilit cum să se redeschidă școlile. Dimensiunea claselor este, conform OECD, o problemă-cheie care trebuie avută în vedere de acum înainte, în sistemele de învățământ ale lumii, ca urmare a șocului produs de pandemia Covid-19.

La solicitarea EduPedu.ro, Ministerul Educației a transmis ultimele date statistice pe care le are la dispoziție în privința numărului de elevi în clasă. Cifrele sunt valabile pentru anul școlar 2019-2020, fiind culese în baza unei interogări din 15 aprilie 2020.

În funcție de mediul de rezidență, cifrele mari întâlnite în școlile din marile aglomerări urbane sunt mai mici, în medie, în datele statistice, având în vedere depopularea urbanului mic. Iar media națională este trasă în jos de cifrele din mediul rural, până la un nivel oricum ridicat comparativ cu alte țări din Europa. Astfel:

Media elevilor per clasă, în funcție de mediul de rezidență:
  • La nivel național, sunt în medie 21,65 de elevi într-o clasă
  • La nivel urban, sunt 25,13 elevi într-o clasă
  • La nivel rural, sunt 18,17 elevi într-o clasă

În medie la nivel național, în școli există 7 formațiuni de elevi (clase) per unitate de învățământ, potrivit datelor furnizate de Minister. MEC nu a precizat mediile pentru rural (număr foarte mic de clase) și urban (număr foarte mare de clase per unitate de învățământ).

În funcție de ciclurile de învățământ, mediile statistice sunt în limitele prevăzute de Legea Educației în unele cazuri, dar depășesc cu mult prevederile acesteia în cicluri cheie.

Media elevilor per clasă, după ciclul de învățământ, comparativ cu prevederile art. 63 din Legea Educației:
  • Preșcolar: 21,46 (LEN: grupă medie 15, nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20)
  • Primar: 20,96 (LEN: clasă medie 17, nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22)
  • Gimnazial: 21,5 (LEN: clasă medie 22, nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26)
  • Liceal: 25,75 (LEN: clasă medie 24, nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30)
  • Învățământ profesional și tehnic: 22,65 (LEN: clasă medie 24, nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30)

Datele din LEN menționate mai sus sunt valabile după modificările aduse Legii printr-un act legislativ ce publicat în Monitorul Oficial pe 20 august 2020. Acesta prevede că limitele maxime menționate pot fi depășite în situații excepționale cu cel mult 3 elevi.

Datele oferite de MEC arată, astfel, că la nivel național:

  • numărul mediu de elevi într-o clasă, la nivel preșcolardepășește cu mult media prevăzută în Legea Educației, dar și limita maximă prevăzută de lege
  • la nivel de ciclu primar, numărul mediu de elevi într-o clasă depășește considerabil media prevăzută de Lege și se apropie de limita maximă legală)
  • la nivel de gimnaziu, numărul mediu de elevi este ușor sub media prevăzută de lege
  • la nivel liceal, numărul mediu de elevi într-o clasă depășește media prevăzută de lege.
Știri despre: ,