Strategia Smart City, de la idee la implementare, în județul Buzău

de Stiri Buzau Media

În cursul zilei de astăzi, la Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean Buzău s-a desfășurat cea de-a treia etapă a Caravanei Smart City 2.0 – Implementarea. Caravana Smart City este un program național de promovare a soluțiilor și produselor Smart City, realizat sub Înaltul Patronaj al Guvernului României și al Ministerului Energiei. Dacă prima ediție, 2017/2018 a avut ca scop promovarea beneficiilor implementării soluțiilor Smart City, etapa 2.0 este dedicată implementării de proiecte Smart City, adică promovarea de soluții, produse și proiecte dedicate fiecărei comunități. Astăzi, a venit rândul Buzăului, acolo unde preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, Eduard Dumitraşcu, alături de unii dintre parteneri, respectiv First Bank și Asseco, a prezentat unele dintre proiectele pe care reprezentanții administrațiilor locale, și nu numai, le pot implementa pentru a face mai ușoară viața cetățenilor din comunitățile pe care le administrează. La întâlnire au mai fost prezenți prefectul județului, Carmen Ichim, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan care a fost însoțit de city managerul Florin Ceparu, directorul Electrica S.A. Furnizare Buzău, Ovidiu Anghel, precum și alți primari ai orașelor și comunelor din județul nostru.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) este principala organizație a Industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. Organizația se bucură de recunoaștere internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru și este partener în programe naționale și internaționale alături de cele mai importante corporații implicate în proiecte de Smart City. La întâlnirea de astăzi, Eduard Dumitraşcu a menționat că în ultimii ani, conceptul de Smart City a evoluat mult în România, iar dezvoltarea orașelor presupune investiții corespunzătoare în tehnologii de vârf. Având în vedere faptul că orașele vor fi din ce în ce mai aglomerate, funcționarea eficientă a sistemelor administrative este cheia către orașe mai inteligente. Pentru a deveni “Smart”, un oraș necesită progrese și schimbări în jurul a patru piloni de mai mare importanță, a declarat pentru Buzăumedia, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate:

Caravana Smart City este unicul program de promovare a conceptelor Smart City și de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii, a modalităților de implementare și mai ales a oportunităților de finanțare a acestora. În cadrul întâlnirii de astăzi, prefectul județului Buzău, Carmen Ichim a declarat că orice noutate este bine primită, însă legislația prea stufoasă îngreunează implementarea proiectelor.

Președinte ARSCM, Eduard Dumitrașcu a menționat că legislația implementării de proiecte Smart City este aceeași pentru toate oreșele și că Buzăul nu ar trebui să facă excepție. Programul conectează factorii decidenți din administrația publică, societatea civilă, mediul universitar și companiile private care oferă soluții inovatoare.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a declarat că aceste proiecte se adresează într-o primă fază comunităților mari precum municipiile Buzău și Râmnicu Sărat și apoi celorlalte orașe din județul nostru care se confruntă și cu alte probleme care trebuie rezolvate înainte de a fi considerate orașe civilizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău a enumerat și domeniile în care ar putea fi implementate astfel de proiecte.

Prezent la întâlnire, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan a menționat că programul Caravana Smart City este bine primit de administrația pe care o reprezintă. Ba mai mult, el a declarat pentru Buzăumedia că intenționează să implementeze proiecte de viitor importante pentru comunitatea râmniceană. Sorin Cîrjan a mai adăugat că municipiul Râmnicu Sărat va beneficia în următorii 2 ani de proiecte în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Alex Olteanu, Business Development Manager, Public Sector Asseco SEE, Partener Strategic al Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate s-a declarat încântat că administrațiile buzoiene s-au arătat foarte deschise proiectului Smart City. El a prezentat pe de altă parte unele dintre platformele pe care Asseco SEE le-a implementat, printre acestea numărându-se aplicația de Smart Parking. Grupul Asseco SEE în România este unul dintre cei mai importanți integratori IT și dezvoltator de aplicații bancare la nivel național. Are 190 angajati (Asseco & Payten) și susține instituțiile publice să devină compatibile cu standardul ISO 37120, cu ajutorul platformei de management al orașului – Metropolis.

Prezent și el la întâlnirea de astăzi, George Lazăr care a venit din partea First Bank a menționat că specialiștii vor oferi consultanță tuturor reprezentanților administrațiilor locale care doresc să implementeze programe Smart City. De asemenea, el a prezentat și patru elemente de finanțare.First Bank este o bancă americană pentru sprijinirea dezvoltării comunităților locale prin credite dedicate proiectelor cofinanțate din fonduri europene. Oportunităţile de finanţare din fonduri nerambursabile pentru autorităţile publice sunt programele de finanţare nerambursabilă reprezintă o importantă sursă de capital pentru autorităţile publice pentru realizarea proiectelor de investiţii; 80% din bugetul alocat pentru perioada de finanţare 2014 – 2020 este alocat proiectelor autorităţilor publice; pot fi finanţate proiecte din toate domeniile: infrastructura de transport, educaţională, socială, de cercetare dezvoltare, de mediu, de energie, etc; intensitatea asistenţei financiare nerambursabile/grantului poate fi de 70 – 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile în funcţie de programul de finanţare.

Un alt concept interesant este cel de „Smart village”. Acesta înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosindu-şi inteligent resursele locale alături de soluţii inovatoare prin care îşi reduce costurile. Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, Eduard Dumitraşcu a menționat că la acest moment Buzăul nu este la potențialul pe care îl are. Dumitraşcu și-a exprimat speranța că în viitorul apropiat județul Buzău se va ridica la adevărata sa valoare.

Recent, Orange a confirmat participarea în Programul Național Caravana Smart City organizat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei. Concepul de oraș inteligent propus de Orange are la bază o platformă deschisă și interoperabilă ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților. Platforma beneficiază de infrastructură digitală bazată pe rețele de internet de bandă largă, 4G/4G+, Internet of Things (IoT), LoRa WAN, LTE-M, Wi-Fi, Bluetooth – precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești de high-tech.

Informațiile colectate de senzorii instalați în oraș (monitorizare calitate aer, management iluminat inteligent, contorizare inteligentă distribuție apă etc.) din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autorităților locale și centrale sunt agregate în platformă și permit adăugarea de noi informații de la orice tip de senzor sau instituție. Mai mult, interfața este deschisă și interogabilă pentru programarea de aplicaţii (API), prin care orice organizație poate dezvolta noi aplicații destinate proiectului Smart City.

Programul Caravana Smart City, organizat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate și desfășurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, a debutat inițial pe o perioadă de 12 luni, în 12 regiuni ale țării, iar datorită succesului înregistrat continuă cu ediția 2.0. Implementarea. Programul Caravana Smart City a fost premiat în cadrul Galei EduManager.ro pentru rezultatele excepționale și a fost selectat în lista scurtă a finaliștilor în cadrul evenimentului internațional Transport&Ticketing Awards 2018, la categoria Smart City 2018, unde competiția s-a purtat cu lideri ai domeniului.

Știri despre: , ,