”Ţinutul Buzăului” are şanse mari să fie declarat Geoparc Global de către UNESCO

de Stiri Buzau Media

 

Evaluatorii UNESCO, care au ajuns la Buzău pentru a întocmi un raport în baza căruia Ţinutul Buzăului să fie acceptat ca Geoparc Global, şi-au încheiat, ieri, vizita de lucru şi s-au declarat mulţumiţi de cele găsite în teren.

Evaluatorii au declarat că Ținutul Buzăului are potențial, cu atât mai mult cu cât tehnologia modernă se îmbină într-un mod unic cu cea tradițională. Chiar dacă trimișii UNESCO recunosc că mai este de lucru la anumite capitole, cum ar fi infrastructura de transport, ”Ţinutul Buzăului” are mari şanse să obţină un raport favorabil, zona fiind catalogată ca una cu un potenţial imens. Tot ei au precizat că nu există un geoparc perfect şi că tot timpul există posibilitatea de a face ca lucrurile să fie şi mai bune.

La finalul vizitei de 4 zile a celor doi evaluatori UNESCO, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a mulţumit iniţiatorilor proiectului, dar şi celor doi trimiși străini care au străbătut Ţinutul Buzăului şi a declarat că obţinerea titlului de Geoparc Global depinde doar de oamenii din zonă.

” Eu aş vrea să mulţumesc în numele locuitorilor din geoparc Asociaţiei Ţinutul Buzăului, domnului profesor Alexandru Adrăşanu şi doamnei Cristina Partal, pentru că fără ideea lor din urmă cu 14 ani, nu am fi putut fi astăzi aici. Mulţumesc de asemenea, celor doi evaluatori care au avut răbdare cu noi în aceste zile şi sper să fi realizat că oamenii din Ţinutul Buzăului sunt oameni cu suflet, care iubesc locurile natale şi care doresc să renască această zonă şi îşi doresc, cel puţin la fel ca şi mine, ca Ţinutul Buzăului să primească acreditarea UNESCO pentru că din momentul acela va începe adevărata renaştere. Cred că cu toţii am înţeles că responsabilitatea acum nu este decât la noi. Îmi doresc din tot sufletul ca să am ocazia, chiar dacă nu voi mai fi preşedinte al Consiliului Judeţean, ca peste 4 ani să primim o vizită de la UNESCO pentru revalidare şi reacreditare. Pentru a face asta, însă trebuie să ne dăm seama ca nu depinde decât de noi”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău Petre Emanoil Neagu.

Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, “Ţinutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 criterii analizate de specialiştii internaționali aflați zilele trecute în județul Buzău.