Transport decontat de stat, trimestrial, pentru părinții plecați la muncă în străinătate

de Stiri Buzau Media

Părinților plecați la muncă în străinătate li se va deconta, trimestrial, un transport dus-întors în țară, ca să petreacă mai mult timp cu copiii rămași acasă, conform unui proiect legislativ inițiat în Parlament. Decontarea va fi limitată însă, într-un procent de 50% din salariul de bază minim brut, așadar cel mult 950 lei pentru anul 2018.

Transportul de persoane și de marfă, în vizorul polițiștilor buzoieniPropunerea legislativă este argumentată de îndepărtarea emoțională pe care o resimt familiile în care părinții lucrează în străinătate, iar copiii au rămas în țară în îngrijirea altor persoane. Inițiatorul legii, un parlamentar PNL, susține că datele oficiale ale Ministerului Muncii din acest an arată că 97.645 de copii locuiesc în România, iar părinții lor muncesc în alte țări. “Dintre aceștia, 19.650 sunt copii rămași acasă care provin din familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate, pentru 64.642 copii un singur părinte este plecat la muncă în străinătate și 13.353 copii provin din familii în care părintele unic susținător al familiei, lucrează peste hotare”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Acești părinți au trimis în România, în ultimii 10-12 ani, conform datelor de la BNR, 37.843 milioane de lei, în timp ce, prin comparație, totalul investițiilor străine directe în țra noastră se ridică, în aceeași perioadă, la suma de 43.413 milioane euro. Astfel, se justifică o cheltuială în plus a statului pentru acești cetățeni, sumele decontate pentru transportul trimestrial urmând a fi suportate de fiecare unitate administrativ-teritorială. Lege pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, se introduce art. 1082.

“Art. 1082

Statul român asigură pentru un singur părinte din categoriile menționate la art. 1081, decontarea cheltuielilor cu transportul dus-întors, trimestrial, din localitatea unde este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu, din țară, de la bugetul de stat prin bugetul unității administrativ-teritoriale de domiciliu, fără a putea depăși cuantumul a jumătate din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată din acel an.

Art. 1083

Decontarea cheltuielilor cu transportul dus-întors se va face la casieria unității administrativ-teritoriale de domiciliu în termen de maxim 3 zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct de către părintele-solicitant sau către un împuternicit al acestuia, pe baza unei procuri dată în fața secretarului UAT, în prezența ambelor persoane.

După ce va fi analizată în Senat, unde se află în dezbatere publică, indiferent de votul de aici, propunerea legislativă va fi votată, pentru adoptare, în plenul Camerei Deputaților.