VIDEO și FOTO: DN 10 Buzău-Brașov a fost acoperit cu apă și aluviuni între Viperești și Cislău. Circulația este întreruptă

La nivelul județului nostru se află în vigoare o avertizare cod portocaliu de ploi abundente. Deja primele efecte ale ploilor au și început să apară. Mai exact, DN 10 Buzău-Brașov a fost acoperit cu apă și aluviuni între Viperești și Cislău. Din acest motiv, circulația este întreruptă. La fața locului se află echipaje ale Secției de Drumuri Naționale, echipaje de pompieri și polițiști. De asemenea, în satul Tronari, din comunaViperești, 10 gospodării au fost inundate. În zonă se acționează cu 2 autospeciale cu 3 motopompe și o barcă, precum și 20 de jandarmi montani. De asemenea, la Tisău se acționează cu 2 autospeciale și 3 motopompe. În sprijinul pompierilor intervin și Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgență ale primăriilor. În ambele zone, apa curge în continuare de pe versanți, misiunea principală fiind de salvare a persoanelor.

Astăzi, începând cu ora 15.00, la sediul Instituției Prefectului – Județul Buzău a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, acesta urmând să-și desfășoare activitatea pe durata avertizărilor meteorologice și hidrologice cod portocaliu care vizează o mare parte a teritoriului României, inclusiv județul nostru.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 31 mai, ora 15.00 – 1 iunie, ora 10.00, în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp. În special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină de medii și mari dimensiuni și frecvente descărcări electrice.

De asemenea, hidrologii au emis un cod portocaliu valabil în intervalul 31 mai, ora 16:00 – 1 iunie, ora 24:00, pentru mai multe râuri din jumătatea sudică a țării, inclusiv Buzăul – bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), unde se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE.

aluviunicirculatie inchisa