Apa de ploaie din municipiul Buzău ar putea alimenta Iazul Morilor și heleșteul din Crâng

de Stiri Buzau Media

Un nou proiect de amploare, care, deocamdată, pare destul de greu de pus în aplicare, ar putea, însă, prinde contur, în curând, la Buzău. Proiectul prevede ca apa de ploaie care cade în municipiu să nu mai fie trimisă la stația de epurare, ci să alimenteze, printr-o rețea de canale, Iazul Morilor, dar și heleșteul din Parcul Crâng.

O astfel de investiție uriașă pare inspirată dintr-un alt proiect implementat cu succes la Buzău, la Școala numărul 11, prima unitate de învățământ din țară care a devenit <Școală circulară>. Acolo toată apa de ploaie este captată în bazine subterane și supraterane și este utilizată, ulterior la alimentarea toaletelor, la sistemul de încălzire, dar și la serele amenajate lângă școală.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că proiectul de captare a apei de ploaie din municipiu este prietenos cu mediul înconjurător și ar putea primi finanțare de la Uniunea Europeană. Un alt avantaj ar fi că buzoienii nu ar mai plăti apa de ploaie, prevăzută în factura primită de la Compania de apă.

De altfel, nu este un secret că, încă de dinainte de debutul pandemiei, Primăria Buzău a lansat platforma „Buzău Circular”, inițiativă care urmărește transformarea municipiului în primul oraș circular din România, prin reducerea consumului de resurse.