Milea Ionuț, primarul orașului Nehoiu: ANUNȚ DE MAXIMĂ IMPORTANȚĂ PENTRU CETĂȚENI!

de Stiri Buzau Media

În fiecare an, la începutul primăverii, revin cu avertizarea asupra consecințelor produse de INCENDIILE DE VEGETAȚIE USCATĂ. De fiecare dată fac apel la conștiința și responsabilitatea fiecăruia dintre dumneavoastră, evitând partea de sancțiuni, doar pentru a nu considera acest fapt o amenințare sau o presiune. Însă, de data aceasta vă aduc la cunoștință faptul că, având în vedere statistica îngrijorătoare a incendiilor de vegetație, atât la nivel național dar mai ales la nivel regional și local, autoritățile responsabile introduc sancțiuni complexe, atât din punct de vedere al protecției mediului cât și din domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.
Simplificate, lucrurile stau astffel:
– persoana care aprinde vegetația uscată ignorând riscurile și pericolul nu se numește gospodar,  ci piroman.
– focul  este foarte greu sau imposibil de controlat având material usor inflamabil pe suprafață întinsă.
– pagubele şi pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în urma incendiilor  lasă urme dureroase pentru toată viaţa.
– nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a NU arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă intră sub incidența OUG 195/2005 privind protecția mediului și se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, pentru persoane fizice și între 25.000 și 50.000 de lei, pentru persoane juridice.
De asemenea, se aplică prevederile HGR nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.